info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker Januar 2009 - Kjære hagegale venner. Godt nytt år!

Januar 2009 - Kjære hagegale venner. Godt nytt år!

E-post Skriv ut PDF

Da er julematen godt fordøyd, julegavene fordelt og julefreden har fått senket seg og forhåpentlig gjort godt for travle sjeler før hverdagen og det nye året for alvor er over oss. Nyttårsfeiringen er jo en tid for tilbakeblikk og oppsummering av året som har gått. For hagEgal har 2008 vært et begivenhetsrikt år. Bortsett fra de mer eller mindre sesongavhengige temaene som opptar oss her i forumet, har det vært flere større hendelser og omlegginger. Det startet i mars da forumet feiret sitt 5-årsjubileum. Gjennom jubileumsquizen ble jeg godt kjent med forumet syntes jeg. Historien ligger jo der, men så mye som har blitt skrevet opp igjennom, så var det morsomt og interessant å få et lite innblikk i hva som ble husket av små og store tema.

Neste store begivenhet var forumtreffet i Asker/Oslo i august. Det ble tre dager med deilig mat, hyggelig selskap, interessante foredrag, etterlengtet shopping og inspirerende hagevandringer. Jeg registrerer at komitéen for neste års arrangement allerede er godt i gang og gleder meg allerede til å se sørvest landet på sitt beste.

Etter at vi var vel hjemme fra forumtreffet kom beskjeden om at hagedagbøkene på hagEgal skulle legges ned og det ble oppfordret til å opprette blogger i stedet for. Når jeg ser mangfoldet, aktiviteten og kvaliteten på bloggene som de hagEgale har skapt som følge av dette, så må man jo kunne si at det var med godt resultat. Hagedagbøkene forsvant sammen med den gamle versjonen av forumet i løpet av høstferien, og bloggene er nå godt integrert i den nye og forbedrede utgaven.

Jeg vil samtidig benytte anledningen til å takke styret i forumet og alle hjelperne som la mye arbeid i omleggingen og som gjør en stor innsats i den daglige driften av forumet!

Dette var et forsøk på å oppsummere hagEgal-året 2008. Dillene har vært mange og blir nok ikke færre. Også spørsmålene fortsetter å komme og det samme gjør svarene. Som for mange andre var det mine spørsmål som bragte meg til hagEgal. Og det er faktisk ganske nøyaktig ett år siden jeg registrerte meg! Derfor vil jeg også oppsummere litt av mitt år, som har vært preget av hagEgal. I fjor på denne tiden var netthaging og forumliv ganske nytt for meg, men jeg oppdaget fort at dette var tingen for meg som hadde flere hageprosjekter på gang, og mange spørsmål... og svar fikk jeg! Til og med på ting jeg ikke visste at jeg lurte på! Her fikk jeg ikke bare tørr informasjon, men virkelig kunnskap, erfaring og engasjement som ga meg et nytt syn på plantene og planene mine. Ord som vermiculitt, perlitt, impecta og ROM ble betydningsfulle begreper, og dorull og bobleplast fikk ny mening. TV og andre meningsløse aktiviteter fikk derimot mindre betydning, med mindre Alan Titchmarsh var på skjermen. Min oversikt over hagerelaterte nettsteder, blader og bøker ble også utvidet. Og da jeg oppdaget hva bytterommet var for noe, ble det også lettere å utvide plantesamlingen. Hagedagbøkene og senere bloggene, ble en stor kilde til inspirasjon gjennom erfaringer, gleder og frustrasjoner som blir utvekslet, og ikke minst gjennom alle tilbakemeldingene som ikke lar vente på seg. Kort sagt fikk hageinteressen min mer liv. Bokstavelig talt også ettersom jeg møtte opp på treff og ble kjent med hagEgale 'in real life'.

Faktisk var det Oslo-treff dagen etter jeg registrerte meg som bruker på hagEgal, og jammen fikk jeg straks en PM som inviterte meg med på treff! Vel, jeg kunne ikke komme på januar-møtet, men på februar-møtet troppet jeg opp. Det første som slo (imot) meg da jeg kom inn på Oslo Mek den kvelden var en sterk lukt som skulle vise seg å være en stikling av duftpelargonium. Og etter hvert kom frøposer, stiklinger og frøplanter på bordet. Det var ingen tvil om hvem de hagEgale var! Praten gikk meg stort sett over hodet den dagen, men jeg følte meg straks velkommen blandt denne gjengen av blide, rause og engasjerte mennesker. Jeg dro hjem litt overveldet med vesken full av frø, stiklinger og frøplanter og med en visshet om at det kom til å spire og gro hos meg i år. Jeg var glad og fornøyd over å ha vært i hyggelig selskap – men litt usikker på hva det egentlig innebar at jeg hadde sagt ja til å være med i forumtreffkomitéen... jeg måtte jo i alle fall melde meg på da, så da var dét bestemt!


Før treffet i august var jeg på flere andre treff, og ble kjent med flere hagEgale, så forumtreffet ble noe jeg gledet meg mer og mer til, og det ble selvsagt en flott opplevelse. Ikke minst fordi hagere synes å være av en egen rase av udelt hyggelige og gavmilde mennesker – samme om de er rosefantaster, frøhoder, designfriker, kompostentusiaster, staudesamlere eller bare rene blomsterelskere. Av nye plantebekjentskaper er viticella og pulsatilla, blodbeger og blodrot, paulownia og thalictrum bare noen få av alle jeg har fått i løpet av mitt år på hagEgal – og jeg er sikker på at det blir flere i årene som kommer. Nye planter, nye venner, ny blogg, nye idéer, nye diller - i det hele tatt åpnet hagEgal en ny verden for meg og min hageinteresse, som jeg er svært glad for at jeg oppdaget. Jeg er hagEgal – og jeg er stolt av det!

Jeg avslutter med å takke alle medhagegale for all kunnskap, glede og engasjement dere deler i forumet og nå også i bloggene! Og sist men ikke minst, velkommen inn til alle nye medlemmer som kommer til! Godt nytt hageår ønskes dere alle!

Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:24