info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker September 2008 - Hjelp, vi gror inne!

September 2008 - Hjelp, vi gror inne!

E-post Skriv ut PDF

N år ferien er over, sånn stort sett godt uti august, da er min hageenergi og entusiasme, som preger våren og forsommeren borte. Samtidig med dette begynner jeg å kikke på annonser for leiligheter med terrasse og plass til 4 krukker med sommerblomster. Det er på denne tiden marerittene om å gro inne er en hyppig natteaktivitet. Det er da jeg begynner å tenke på sofaputer og maling av taket på soverommet. Det skjer hvert år.

Hjemme igjen etter en avslappende og lang ferie, til et grønt kaos. For mens alt av blomster er borte, er plenen og bladene og trærne og alt det grønne, overveldende. Har ikke hekken vokst en halvmeter bare i løpet av ferien? Svartflekken har tatt alle rosebladene og høyvokste stauder ligger brettet ut over en 20 cm høy plen. Vannehjelp jovisst, men ingen har tatt seg bryet med å luke, klippe plen og kanter, fjerne visne frøstander eller kutte ned for lengst avblomstrende stauder. Viktige hagegjøremål som vannehjelper ikke vet at egentlig er en del av vannehjelpen.

Jeg aner rett og slett ikke hvor jeg skal begynne. Det er da jeg ringer mamma. Hun rykker inn med sekatør og hagehansker og sånn energi som bare folk med leilighet med terrasse med plass til 4 krukker, har. Kantene først, slik at strukturen kommer tilbake fort. Deretter nedklipping. Kanskje får jeg lurt eldstemann til å ta plenen. Hekken får bare være. Avklippet blir lagt i sekker og kjørt på gjenvinning, for komposten er full. En rask runde med saksen over vårblomstrende busker, og vekk med innskrumpede, råtne pelargoniablomster.

”Jeg har ingen sensommerhage”, tenker jeg hvert år, så etter oppryddingsaksjonen iler jeg ut og kjøper noe på tilbudene som begynner å dukke opp, og dytter dem ned hist og her. Jeg er sløv med vanningen, så når neste sensommer kommer, da er plantene fra fjorårets salg for lengst utgått. Og jeg har fremdeles ingen sensommerhage.

Sakte men sikkert, et par dagers ”jobb” og hagen er på stell igjen. Skuldrene har senket seg, angsten for det grønne kaoset har roet seg, tomatene rødmer, erteblomstene er jo ganske fine. En mørk rosa sedum lyser opp i sørbedet. Kanskje kommer Aïcha med et lite sensommerflor? Jeg slutter å se på leilighetsannonser, og begynner å tenke på hva slags roser jeg skal kjøpe neste vår. Er det ikke snart på tide å legge ned vårløker? Jeg kjøper høstfloks og Erica. Endelig orker jeg å begynne å tenke på hekken også.AGS

Mange planteportretter

Sist oppdatert mandag 09. februar 2009 21:32