info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker August 2008 - Gleden ved egen hage

August 2008 - Gleden ved egen hage

E-post Skriv ut PDF

(Miamaria skrev denne i 2005, i sprudlende glede over sin første sommer
i egen hage, den tåler å leses igjen.)   (Tråden)  (-Red.)

Hurra, jeg har endelig en sommer med egen hage!

Når jeg nå har egen hage, kan jeg stå opp om morran, putte linsene i øya så jeg ser, og rusle ut. På min egen trapp. Så kan jeg gå ned trappa, og følge stien rundt huset - fram i sola. Strekke meg, oy, så godt å være oppstått i dette været.

Så kan jeg ta en liten runde i hagen, hva skal jeg prioritere i dag, tro? I min egen hage har jeg jo forskjellig som trenger å bli tatt vare på, planter jeg ikke bare får glede av i år, men til neste år og året etter. Det kommer opp igjen - hvis jeg har litt flaks også. Så jeg tar campingstolen og setter meg der, mens jeg funderer på dagens gjøremål.

Så kan oksen, den kule oksen med de svære hornene, komme opp foran naustet - da er det bare å løpe inn i eget hus etter kamera og ned til veien for å ta bilde. Og når jeg har tatt mange nok bilder av den kan jeg bare snu meg rundt - se på min egen hage. (Som jeg visstnok deler med samboeren min, men den er bare min når han ikke er hjemme ) Den er min og så fin (siden den er min) at jeg må ta bilde av den også.

Kul nabo

Så rusler jeg opp igjen, og betrakter den kommende plenen. Det har såvidt begynt å grønnes, det vokser flekkete og den er ikke helt jevn. Men hva gjør vel det når det er MIN egen plen, i min egen hage? Den holder tross alt på å bli GRØNN! Det er deilig å ha egen plen. Den plenen har jeg planer for nemlig, der skal jeg ha sånn tennisball-stang, og der kan jeg ligge og sole meg hvis jeg er slapp en dag og der kan jeg grille og der kan jeg spise meg innover med blomsterbed...

Så kikker jeg ned på platå 2, der er det verre, men det gjør ikke så mye for jeg vet jo akkurat hvordan det skal bli der til neste år. Da skal det bli plen der også istedenfor alt ugresset (som med milde øyne er kule strå ), med sti og greier, akkurat som øverst. Det blir flott, ja.

Deretter sklir blikket lenger ned på tomta, og føttene tar kroppen nedover - huhei, her blomstrer det enda mer i jordbærlandet, og den som har knytt seg er da tydelig blitt litt større? Åh, den dagen første bæra blir moden DA blir det fest, altså. Røsker opp en reddikstilk for å se hvor langt de har kommet, det var ikke imponerende akkurat... Men jeg tørker bare bort jorda og biter over stilken (ingen kul ennå, nei ...) - reddiksmak er det såvisst. Hjemmelaget reddiksmak!

(Og så jeg som egentlig ikke en gang liker reddik...)

Den gamle plenen må gjøres noe med, der er like mye høymuggel som gress nå, det er bare å lete fram gressklipperen. Det tar sin tid, men med åpne vinduer så jeg hører live8-konsert hver gang jeg har pause (som egentlig er ganske ofte, for i min hage bestemmer heldigvis jeg), så går det fint. Jeg skulle riktignok ønsket at fluene skjønte hvem som bestemmer her, men. De er tross alt gjester i min hage, litt mer høflighet kunne kanskje gjort seg (fra begge parter?).

Det er jammen kjekt med egen hage. Nå kan jeg følge med MINE planter, og se at arbeidet jeg gjør lønner seg. Plantene vokser, de lever og de blomstrer. Hvis jeg steller fint med dem og har litt flaks i tillegg, så kommer de opp og er enda flottere til neste år. I tillegg får jeg gjester som sommerfulger og sånt, og det er ekstra koselig.

Ja, jeg til og med gravde opp den ekleste larve (eller hvadetnåvar) i jorda i dag - men hyle? Nei, det måtte være gledeshyl i så fall, over at det lever nedi jorda i min hage. Meitemarken har kjempekår, hvertfall er det så mange og så store eksemplarer at jeg kunne solgt til sportsfiskere, sikkert. (Men sjøl må jeg ha mannfolk med for å tre på kroken...) Oy, tenk jeg har ikke vært på fiske i år. Ikke på sjøen, ikke i vann. Jeg er alt for opptatt med hagen.

Kan man rett og slett gro fast, tro?
- Jeg er sannelig ikke sikker på om det hadde gjort så mye.


Ha en fortsatt trivelig sommer!

Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:14