info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker April 2008 - Hagevenner

April 2008 - Hagevenner

E-post Skriv ut PDF
F or meg er hagevenner verdens hyggeligste rase; rause mennesker som gir av seg selv og sine erfaringer, og som gir en inspirasjon og lyst til å drive hageinteressen videre. Jeg er hagegal og regner meg som veldig heldig – ikke nok med at hobbyen min er sunn og givende, det er også en hobby som ser ut til å bedrives av utelukkende trivelige mennesker.

Vi hagegale er ikke helt som andre og hagevenner er fulle av forståelse for våre små merkeligheter. Hvem andre enn en hagevenn hører på deg når du raljerer i vei om komposten som dufter så godt, eller bekymrer deg for om småplantene trives best ved 15 eller 16 grader? Hvem andre er fulle av forståelse for at du leeengter etter noe sært og merkelig du en gang har sett i et blad, men ikke aner hvordan du skal få tak på? Hagevennen deler din frustrasjon over snegler, men sier ikke dumme ting som ”jammen, kan du ikke bare la være å samle på Hosta da, når den alltid blir spist opp?”. Hagevennen synes det er resten av familien som er sære som ikke liker å gå i labyrint mellom såpotter for å komme frem til toalettet. Og, hagevennen kler gjerne på seg regntøy og hodelykt og blir med ut midt på natta for å beundre en liten spire, og synes ikke du er det aller minste rar når du serverer kaffen på små taburetter i drivhuset.

Hagevenner er ikke nødvendigvis enige om alt eller opptatte av akkurat det samme, men inspirerer gjerne hverandre til å finne nye elementer ved hagingen å glede seg over. Noen har for eksempel dilla på Geranium og misjonerer for disse til en hver tid (du får ikke lov å gå hjem før du har med deg frøposer eller frøplanter eller deleplanter, alt etter sesong). Andre insisterer på at kompost er det ultimate, og synes alle som ikke komposterer er sære. Noen hagevenner dytter og drar deg mot mer orden i hagen, tenke design og ikke bare samle-stappe. Andre minner deg på at du ikke trenger å streve så fælt – det finnes lettere måter å gjøre ting på, og at det å hvile og nyte også er en viktig del av hagingen.

Nettforumet HagEgal er mye, blant annet en hagevennfabrikk. Det fungerer som et kontaktformidlingsfirma – et sted å bli kjent med sin egen og andres galskap. En hagevenn trenger ikke være en du har møtt i hagen, det kan like gjerne være en du har møtt på nett. Det trenger ikke engang være en med egen hage, det er interessen og engasjementet som er avgjørende.

Hagevenner kommer i alle størrelser, aldre og nasjonaliteter, men slike ting spiller ingen rolle, for det vi har felles er vår interesse for det grønne. Hagevenner er rett og slett noen som deler din lidenskap og blant andre hagegale møter man forståelse for, og inspirasjon til, ytterligere galskap i hagen. Uten hagevenner hadde ikke hage vært halvparten så morsomt, for det å dele på gleder og frustrasjoner er en evig kilde til ny interesse og glede. Det er delig å føle at man er del av et felleskap og å føle at det er likesinnede der ute. Hagevenner er herlig! Hva ville vel hage vært uten de?


BLYTTIA Tidsskrift for Norsk Botanisk Forening

Trenger du lesestoff? Tidligere årganger ligger på nett. Mange lesverdig artikler
Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:37