info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker Januar 2008 - Godt nytt hageår

Januar 2008 - Godt nytt hageår

E-post Skriv ut PDF

O g, derr! Var januar i gang. Jeg lovpriser januar. Min favorittmåned. Sola har snudd og de hersens mørke månedene; november og desember er forbi. Ti måneder til neste gang.. De kan lovprises så mye de vil.

Men, gi meg januar, da snakker vi. Det er nå det starter for mange. Såingen. Frø. Jakten på såjord. Ikke "tatt inn ennå"? Hmfp - lærer de aldri? Nei, da tager man litt vanlig jord og blander inn litt Perlite, eventuelt kattesand. Frø. Det er livet for mange. For meg har det tatt helt overhånd. En skikkelig storshopper har jeg blitt. Og, jeg er ikke alene. Anonyme frøsamlere. Vi bare må ha.

Men, tenk hvor kort livet egentlig er ? Alle toåringer som skal såes. Eller alle som bruker syv år på å komme i blomst? Da må man bare. Vurdere hvor de skal plasseres, eller; har jeg plass? Nei, den tanken faller meg aldri inn. Den hypre frøshopperen tenker ikke slike tanker. Og, det er ikke så skummelt som det høres ut som. Verken det å så, eller det å kjøpe frø fra det store utland. Det er lett, bare husk å holde deg under 200,-. Da går det bra. Du rekker mange "under 200,-" i løpet av et år. Det finnes utallige nettbutikker å shoppe i. På Hagegals Infoside finner du en fin oversikt. Som er vurdert av oss gale. Lurt, ikke sant?

Det å så, ja. Det er drømmen, vet du. Min dille. Det å se et mikroskopisk frø vokse opp og bli noe fantastisk på to meter, det er ganske stort? Til og med jeg, ateisten - blir nesten, bare nesten, litt religiøs av dette fantastiske mirakel. I år skal jeg prøve meg på kaktus for første gang. De har små frø, de. Og, tenk på Papaver? For eksempel denne lekre; Papaver rhoeas. Lett å så. Rett på vokseplassen i april/mai - når jorda er varm og god i hendene. Eller hva med noe annet smått av frø; Heuchera 'Emperors New Clothes'? Dette er enkle planter å så, men det finnes uttalige spennende ting der ute. Jeg har dilla på alt. Ja, ja, unntatt Begonia. Muligens har jeg falt en smule for Begonia Rex...

Min fartstid på Hagegal startet i 2003. En av de første som ble medlem. Så forsvant jeg ut et par år. Sykdom i familien gjorde sitt. Men, fra 2005 var jeg tilbake igjen. Til et gal som jeg er så glad i. Det innrømmer jeg. Jeg har ikke truffet så mange gale, men et treff har jeg da fått med meg. I år skal treffet være i Oslo. Da regner jeg med at vi sees, mange, mange av oss.

Hagegal går inn i sitt femte år. Vi startet mars 2003. Vi har blitt et nettsted som rommer de utroligste personer. Et herlig fargerikt kart av gale hagemennesker. I år er det jo også en overgang til ny og spennende versjon. Gled dere, hagegale! Ha et riktig godt, nytt og grønt år! Tar gjerne litt snø også.

Et lite dikt skal dere få med dere;

Januarmånen
Januarmånen e rund og stor,
æ så han ikkje sånn i fjor
med sølvstenk over panna.
Som om han tar med handa
og kaste sølv på hav og strand
og snydekt land.

Som glimmer strør han nattmagi
der kor en sommar flaug førbi.
Der drømmen va om blomsterflor,
e nu et frossent vinterkor.
Et kor der havet stemme i,
og gir oss trøst ved vintertid.


Diktet har jeg lånt i fra denne siden; Huldas side . Syntes det var et flott januardikt.

Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:18