info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker September 2007 - Høstens fryd

September 2007 - Høstens fryd

E-post Skriv ut PDF
I sangen "Klokken er mye nå" skriver Lars Lillo Stenberg:

"Det som skjer mot slutten
Er noe av det vakreste av alt
Bare tenk på høsten
Like før bladene har
Falt ned på bakken
Varme farver
[…]
At høsten kommer er noe vi
Alle kan stole på"


Disse verselinjene dekker på mange vis mitt syn på høsten: For hvert år som går blir jeg mer og mer glad i høsten, høsten som innledes få dager etter at jeg selv har entret et nytt år i slutten av august. Høsten blir nyåret i min egen kalender og jeg finner flere og flere gleder ved overgangen til det man kan kalle hagens årlige pensjonsalder. Kveldene blir kortere og temperaturen synker gradvis, men likevel er det på denne tiden mye av det kommende hageåret forløses. Løk settes, vekster flyttes og tanken på at mye skal bli enda bedre neste år er rettesnoren for det meste som gjøres i hagen på denne tiden. Tanken over hvor fint det kan bli med et nytt rosebed akkurat der neste juli eller en rekke tulipaner ved trappa kommende mai er det som inspirerer i september og de øvrige høstmåneder.

. Matauket når et av sine virkelige høydepunkt i september, mange av frukttrærne er klar for høsting nå, så også i kjøkkenhagen, nå skal flere måneder matforsyning av egenprodusert frukt og grønt sikres, det skal tørkes, syltes og konserveres på ulikt vis, et arbeid som gir resultater man har glede av i lang tid framover. For hvert år som går blir det stadig nye urter, frukter og bær som innlemmes i hagen og matlagingen og planleggingen av hva som kan bli neste års nyanskaffelser er allerede startet. Det er flott å kunne være selvforsynt innen mange felt.

Fargeprakten på høsten gjør like stort inntrykk på meg hvert år, noe holder lenge på grønnfargen, annet går over i gult eller rødt, slik har naturen sin egen Høstutstilling, ulik fra år til år, men like fascinerende hver gang. Bladene faller etter hvert ned på bakken, enten det dreier seg om trær, busker eller andre vekster og da blir de videretransportert til kompostbingene, slik blir de en del av kretsløpet og på den måten viser den evige årstidssyklus.

Det er mye å gjøre her, er det rart høsten går fort? Og vinteren blir en hagemessig dvaletid for meg. Siden jeg personlig ikke er noe glad i å så er altså høsten avslutningen av trekvart års hagearbeid her. Når vinteren etter hvert setter inn må jeg vente noen måneder på vårmånedene før jeg atter en gang kan starte med arbeidet i hagen. På denne bakgrunn har jeg etter hvert satt mer og mer pris på den utvidede sesongen høsten har ført til i de senere år. Samtidig har jeg dette flotte forumet som jeg kan kose meg ekstra med i de månedene hageaktiviteten ligger i tilnærmet dvale. Og her kan stort sett de fleste tema tas opp, både hagerelaterte og ikke-hagerelaterte, et flott sted for avkobling sammen med trivelige medhageentusiaster og ikke minst en god måte å døyve lengselen etter den kommende sesongen på, en sesong vi alle vet ligger der foran oss….

Ha en flott høst alle sammen, både i hagen og på Hagegal! Og husk, bakom suser våren
Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:08