info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker August 2007 - Helse i hvert strå

August 2007 - Helse i hvert strå

E-post Skriv ut PDF
Velkommen til hagEgal, et forum for omtrent 1700 hageinteresserte. I tillegg til deg. Her finner du alle avskygninger av hagefolk: spesialistene og nerdene, selvfølgelig, de som har drevet med hage i årevis. Men du finner også folk med ny hage, med helt vanlig hage, de som bare lurer på hvorfor en av plantene deres skranter og de som snublet innom og bare ble her. HagEgal drives på idealistisk grunnlag, ved hjelp av høy egeninnsats og brukernes frivillige donasjoner.

På hagEgal er haging definert som breddeidrett. Et lavterskeltilbud med mange ulike aktiviteter. I menyen ved siden av finner du både hageforum og hagechat. Her kan du delta av hjertens lyst: lese, stille spørsmål, dele kunnskap og erfaring, vise skrytebilder fra hagen din og bli overrasket over hva som går an å få til på liten plass, med lang vinter, med mye vind, langt mot nord, i en lun liten dal, på balkongen…… Av og til blir det diskusjoner på høyt faglig nivå i ulike øvelser - en inspirasjon og et tilbud om å lære mer. En del diskusjoner som er interessante for mange, utvalgte temaer og andre bidrag fra brukerne legges her på hjemmesiden. Selv er jeg veldig glad for lenkesiden. Den sparer meg for vedlikehold av grunnstammen i hage-lenke-samlingen og gir stadig nye glimt inn i fremmede hager, spennende nettbutikker eller nye steder å finne svar på alle spørsmålene.

Da jeg for noen få år siden tok mine første vaklende hageskritt, fant jeg hagEgal helt tilfeldig. Det var da jeg forsto at haging ikke er en ensom hobby, der hver og en går rundt i sin egen hage. Sånn trodde jeg det var. Sært, ensomt, stille og med fantastiske hager som resultat av hard jobbing. Feil var det - rusk, rivende galt alt sammen. Ikke det at det ikke er flotte hager rundt de hagEgale. Men målet for hagingen er så forskjellig. Noen har falt totalt for en eller annen planteslekt og fyller all tilgjengelig plass med ulike varianter av denne ene planten. Noen er mest opptatt av å så frø eller ta stiklinger, og mindre av hvordan barna skal leve videre etter at formeringsaktiviteten er avsluttet. Noen har sin hovedinteresse knyttet til fjellhager eller til dammer. Eller hagedesign. Og her på hagEgal sprer de sine kunnskaper og lurer nye temaer inn i andres drømmer. Misjonærer? Visjonærer! Det er utrolig lett å bli revet med. Flotte bilder, engasjerte innlegg - og plutselig har man importert sin første plante. Eller kjøpt enda mer frø. Byttet til seg noe spennende. Eller sendt av gårde en bit av en plante som er ønsket av noen andre. På hagEgal er man så anonym eller synlig man vil. Nick(navn) og avatarer(bilder) varierer fra mitt lille dyr til blomster og brukernes egne fjes og navn. Men selvpålagt anonymitet smuldrer opp når hagEgale møtes - rundt omkring i landet, på kafeer eller i hverandres hager. Ikke særlig ensomt. Men nok ganske sært…..

Samfunnet går veldig fort - de fleste av oss har ofte dårlig tid, skulle gjerne ha gjort litt mer av både det ene og det andre, hjemme og på jobb, med familie og venner. Noen ganger tar kravene overhånd. Eller man settes ut av spill av andre grunner. At nærhet til natur har legende effekter har vært kjent gjennom "alle tider", og i Norge har dette gitt seg utslag i en sterk være-ute-kultur. Fjell, skog og sjø. Som hageland er Norge nærmest et u-land. Den sunne sjelen i det sunne legemet har en dårlig forankring i den sunne hagen. 18. og 19. hundretallets sanatorier lå landlig til, gjerne med store hager eller parker. For helsens skyld. Men sykehusene flyttet til byene sammen med enda flere mennesker. I ulike helsefaglige miljøer forsøker man nå å opprette koblingen til hager på nytt. I behandlings- og i rehabiliteringsøyemed. Grønne resepter er et skritt i denne retningen - men de er knyttet til livsstil/kosthold. Sansehager, med duft og teksturer, gjør planter til opplevelser for mennesker som på en eller annen måte trenger tilrettelagt hagekontakt. I Sverige har de spennende ting på gang i grenseland mellom arbeidsområdene til helsearbeidere og hageeksperter, for eksempel på Universitetet i Alnarp.

Haging i seg selv er en aktivitet som kan tilpasses varierende form eller anledning. Mye eller lite, tunge tak eller bare litt dilling, en liten tur eller hele dagen. Og hele året! Er ikke hagen fysisk tilgjengelig, kan man planlegge neste års prosjekter ved å se andres hager, finne frø til nye planter, så og prikle. Og når hagingen kan utfylles med netthaging - får bildet et litt gyldent skjær.

Jeg vet ikke om hagEgals brukere representerer bredden i befolkningen. Neppe. Men det er i alle fall stor spredning i alder, kjønn, utdanning, inntekt, sivilstand og de andre parametrene som vanligvis brukes for å si noe om grupperinger. Jeg tror hagEgal er spesielt nyttig for de av oss som har noe ekstra å slite med. Jeg bruker hagEgal som medisin - en kraftig forebyggende dose inntas daglig mot alt som er vondt og vanskelig her i verden. Her er folk tilgjengelig døgnet rundt. Det er alltid noen som lurer på noe, som svarer på noe, som forteller noe. Og terskelen er lav inn i det gode selskap, tross ulike utgangspunkter og behov. For meg var oppdagelsen av hagEgal en liten revolusjon - min grønne revolusjon - som i løpet av få år har resultert i en have i det som en gang var en grønn plen, ro til å nyte den og mennesker å nyte den sammen med.

Vi ser en økende hageinteresse i tiden. Kanskje fordi vi har fått så mye penger at det er vanskelig å få brukt dem opp på hus, hytte, bil og båt. Eller kanskje øker interessen fordi verden skal gå så fort at hagen blir et fristed der ting tar den tiden det tar! Uansett hva din begrunnelse for deltagelse er:
Velkommen til et hagefellesskap
Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:37