info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Liljebiller

E-post Skriv ut PDF
Parrende liljebiller

 Billen er 6-10 mm lang. Sterk rød. Følehorn og ben og undersiden er sort. Selve billene gjør liten skade. De spiser ikke så mye. Men arvene ødelegger en liljeplante fullstendig. Går også på andre planter i liljefamilien. Fritillaria, eratrum Hosta og Aloe vera (!) Har ikke sett dem på Iris eller Hemerocallis. Billene dukker opp tidlig på våren, så fort det er over 5 grader begynner de å parre seg!

Larven er 10-12 mm lang. Hvit med sort hode. Pølseformet som en fluelarve. Holder seg på undersiden av bladene. Kapsler seg inn i sine egne kskrementer, og ser ikke mye apetittelig ut, - en sortaktig uformelig, klissen klump. Pga. "innkapslingen" er den beskyttet mot vamlige sprøytemidler. Men systemisk gift virker bra.

Egg av liljebiller

Både de voksne billene og larvene gnager hull i blad, blomster og frøkapsler og spesielt larvene kan fullstendig ødelegge plantene. Liljebillene har de fleste liljer, løkvekster i familien Fritillaria, Veratrum Hosta og Aloe vera(!) på menyen.

Eggene er sterkt orange og sitter i rader med 5-10 egg på undersiden av de nederste bladene. lekkes i løpet av 8-15 dager. Billene legger egg hele sommeren, og det klekkes derfor stadig ut nye generasjoner.

Jeg er endel plaget med liljebiller, og har stort sett plukket dem for hånd. En sommer gikk vi runder tre ganger om dagen og plukket 50-200 biller pr. dag. Da høsten kom var det alikevel mer liljebiller enn liljer. Sommeren etter resignerte jeg og sprøytet liljebedene én gang da liljene var kommet  halveis opp. Hadde ikke mer problemer den sommeren. Sommeren etter der holdt det med manuell plukking.

Systemisk gift med malathion (f.eks. Rogor) fungerer meget bra. Dreper både biller og larver.  Men er ikke lenger tillatt til privat bruk)

Maurmiddelet Bayer "Baythion" på strøboks virker bra mot billene, strø på bakken rundt liljene med en gang de første billene viser seg om våren (billene er stadig nede på bakken).  Baythion finnes også i en utgave som kan løses i vann, Da må du ha en sprøyte, slik at du kommer til på undersiden av bladene, hvor larvene befinner seg. Hos meg har det fungert med pulver om våren, og nøye plukking av biller som dukker opp senere. - Det er viktig at billene ikke får tid til å legge egg.

Problemet med å plukke billene for hånd er blant annet at de slipper seg ned, og blir liggende på ryggen med den sorte undersiden opp. Da er de vanskelige å se. Det kan kanskje være en tanke å dekke jorden rundt liljen med lys sand. Billene synes bedre, og larvene får problemer med å grave seg ned. Skal prøve ut dette.

Sist oppdatert lørdag 02. mai 2009 20:25