info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker Februar 2009 - Velkommen februar

Februar 2009 - Velkommen februar

E-post Skriv ut PDF
GrimenF ebruar regnes som den siste vintermåneden, men her ved vestlandskysten prøver våren å tyvstarte når mildværet setter inn. En gleder seg over snøklokker, klosterklokker, vinterblomst, juleroser, primula og trollhassel. Blandet med gleden er bekymringene over neste frostperiode. For perioder med skikkelig kulde er ikke til å unngå selv på vestlandet. I min hage er kaprifol, sommerfuglbusker og orientvalmuer allerede godt i gang med ny vekst i januar.

For noen år siden var det en lang kuldeperiode i februar, en periode så lang og kald at flere av tyvstarter-plantene ble skikkelig skadet. Heldigvis har mange planter evnen til å komme seg etter frostskader. Årene etter kuldesjokket snakket alle om hvor kald februar er i Bergen, men det er ikke tilfelle. Hele vinteren, inkludert februar, er ustabil her. Stabilt snødekke kan en bare glemme, og planter som krever stabile vinterforhold sier ofte takk for seg. Likevel er det et fint klima der mindre hardføre planter som Camellia japonica og hybrider av Rosa chinensis kan trives.

Februar er den spennende vintermåneden der jeg bor. Fra snøklokkene som ofte starter blomstringen tidlig i februar, til krokus, klosterklokker og primula. I år har flere Primula vulgaris startet blomstringen 20. januar. Om jeg ikke tar feil, er det de samme primulaene som blomstret i november. Noen planter anstrenger seg mer enn andre for å blomstre, men i dette tilfellet tror jeg det er et varmere og mer ustabilt klima som er årsaken. Temperatur, luftrykk og fuktighet, gir oss vær. Været opptar mange, også en del hagegale. Observasjoner, erfaringer og tanker rundt vær dette året postes i tråden "Været 2009". Trådene "Været 2008", "Været 2007" og "Været 2006" var veldig populære tråder. Klimaforskjellene tegner seg i disse trådene, frostnetter i nord mens det er mild høst i sør.

Selv om det er vinter er det tid for planteformering. Ikke deling av stauder ute i hagen, men såing av frø. Frø fra hardføre planter kan sås rett ut i bedene, men for lettere identifisering og kontroll av frøspirene anbefales såing i potter. Jeg starter denne såingen i desember. Noen starter tidligere eller senere. Februar måned er ikke for sent, og staudefrøene får kuldeperiodene de trenger. Pottene settes ut i kasser som dekkes til. Spiringen blir bedre ute for flere staudesorter, ikke minst sparer en plass i vinduskarmer og planterom.

Mange hagegale, inkludert meg, har store plassproblemer fra sent på vinteren til langt ut på våren. Ikke fordi slekten er på langtidsbesøk, men fordi det auler med potter, stamper og pottebrett. I disse vokser småplanter som ikke kan plantes ut før om flere måneder. Vinduskarmer er overfylte, selv kjøkkenbordet, kjøkkenbenken og baderomsgulvet blir tatt i bruk. Planterommet er allerede smekkfullt av overvintringsplanter. Har jeg lært av tidligere års plasskriser? Svaret er nei. Jeg kjøper stadig flere frø, og sår mer og mer. En avvenningskur kommer ikke på tale.

Hagegale med interesse for frø finner lett frem til frø-distributørene, litt for lett egentlig, både til kommersielle, foreninger og private. Andre med mindre frøerfaring vil finne flere lenker til frøleverandører, både i Norge og i utlandet, på hagegals hjemmeside under nyttige lenker. Bytte av frø er vanlig, mange av trådene i bytteringen i januar, februar og mars gjelder bytte av frø. Selv om det er fristende, bør en ikke så alle sommerblomstene i februar, flere sorter vokser alt for fort. Hvert år i februar må jeg stoppe meg selv i å så noe jeg burde vente med. Selvdisiplin er ikke lett bestandig. Drømmen om vår og sommer er sterk.

Fugler som overvintrer er gjester i hagen fra oktober til slutten av april. Ellers i året ser en ikke så mye til fuglene. Noen skjuler seg i busker og kratt, mens andre har trukket inn i skogen. Gjester bør en stelle godt med, og tilby mat. Spesielt i helgene studerer vi de artige svarttrostene, som løper rundt og krangler litt om godbitene. Svarttrosthannen er en av de beste sangfuglene i Nord-Europa, og absolutt ønsket i nærheten. Trost, både den grå og svarte, forsyner seg av småsneglene som vi har vanskelig for å oppdage. En eliminert småsnegle er en potensiell voksen snegle mindre. Litt oppnappede planter må jeg tåle, disse plantes raskt tilbake.

Dagene i februar blir lengre, og en kan vandre rundt i hagen om kvelden uten å bruke lykt. I løpet av februar blir dagen omtrent to og en halv time lengre i Sør-Norge. Vintergrønne busker og planter gir liv til en hage som ellers kan oppfattes som tom og kald på denne tiden av året. Både fuglene, katten og jeg setter pris på milde februardager da solen har fått tilbake kraften til å varme opp luften. Selv kalde dager, noen med snø og andre med rim, blir fine. Vakkert er det med rim på bladene til en stor tue jonssokkoll.
-Velkommen februar!

Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:13