info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden Planter Stauder Portretter Pleione (Kinesisk vill-orkidé)

Pleione (Kinesisk vill-orkidé)

E-post Skriv ut PDF

Inger Karin:

Pleione (Kinesisk vill-orkidé)

Pleione formosana (den vanligste)(foto: Inger Karin)

Pleione er epifyttiske (vokser på/under trær, på bark), lithofyttiske (vokser på stein) og/eller terrestriske orkideer. De liker gjerne en kompost som kan bestå av kompostert bark, sphagnum og f.eks. Perlite. Det er viktig at blandingen slipper vannet lett gjennom slik at ikke bulbene råtner, men ellers er flere av dem ikke særlig kresne.

De fleste Pleioner plantes i overflaten, med omtrent 1/3 av bulben over komposten. Det er enkelte unntak som f.eks. Pleione limprichtii, disse ønsker å bli helt begravet. I potte kan de plantes med et par cm. mellom bulbene.

Vårblomstrende Pleioner vil ha kald vinterhvile. De kan nok stå i frostfritt drivhus om vinteren, jeg pleier å ha dem i min ytre gang. De trenger ikke lys eller stell. Temperaturer mellom 1 og 5 grader er ideellt for de fleste, kjøleskap er derfor også en mulighet. De skal ikke vannes, men små bulber/bulbiller kan få en dusj iblant for ikke å tørke inn helt (riktig små bulbiller kan pakkes i fuktig sphagnum i en ziplockpose i kjøleskapet). Pleione limprichtii er herdig i gode områder også i Norge, Pleione formosana kan kanskje delvis greie en sørnorsk vinter hvis den dekkes godt, men dette blir nok ekstremhaging. Det er viktig at de ikke har det fuktig om vinteren!

I januar tar jeg de grønne bulbene opp av pottene og renser dem. Røttene er døde og klippes tilbake til ca. 1 cm. Deretter pottes de i ny kompost, og jeg setter dem tilbake i lav temperatur. Der blir de stående til de kommer i vekst av seg selv, eller til f.eks. februar/mars. Når de da tas inn i varmen vil modne bulber komme med knopper.

Pleione limprichtii (foto: Inger Karin)

Fortsatt skal man holde vann tilbake, bulbene har ikke røtter! Når bladene kommer i god vekst, kommer også røttene, og de vil ha både vann og næring. Nå dannes nye bulber, og de gamle degenererer. Bruk flytende orkidenæring eller halv styrke vanlig flytende næring. oki

Jeg har plantene ute hele sommeren og langt utover høsten, jeg tar dem inn før frosten kommer og setter dem kaldt. Pleione liker ikke å ha det for varmt, så det er en fordel å ha dem på et litt skyggefullt sted. De tåler godt regn om sommeren!

Det finnes også høstblomstrende Pleioner, f.eks. Pleione maculata og praecox. De skal bl.a. ha høyere vintertemperaturer og krever et litt annet stell. Pleionene vi får kjøpt her i landet er vel stort sett vårblomstrende.

Pleione er nært beslektet med Coelogyne.

Pleione formerer seg langsomt ved at flere bulber dannes når den gamle bulben dør etter blomstring. Det kan også dannes endel små bulbiller ved basis, disse kan også brukes til å lage nye planter.

Pleione aurita (foto: Inger Karin)

Pleione grandiflora(foto: Inger Karin)

Ståle:  

Pleione formosana (Kinesisk vill-orkidé)

(foto: Marits album)

-Meget lett å ha med å gjøre - formerer seg villig med nye knoller.
Dyrkes i potte. Blomstrer i februar - april.

Etter blomstringen settes planten i et vindu med godt lys og vanlig romtemperatur. Vannes normalt.

Hele sommeren bør den stå ute i hagen med litt beskyttelse mot den sterkeste middagssolen. (På en veranda eller under et tre f.eks.)

I hele vekstperioden må det vannes regelmessig, og det må også gjødsles en del. Hønsegjødsel eller fullgjødning er bra.

I september (før det blir nattefrost) taes planten inn og settes i et vindu. Der skal den stå uten noe vanning! Når bladene har visnet ned og jorden er helt tørr, settes potten i kjelleren. (Tørt, mørkt og kjølig)

I begynnelsen av mars flyttes den til et vindu i stuen og drivingen begynner. Vær litt sparsom med vanningen til å begynne med. Blomsten kommer etter et par uker.

Jordblanding: Luftig blanding av muld, barkbiter og noe skjellsand.

Når det ryddes i pottene på høsten; -vær forsiktig når du plukker vekk de tørre bladene, nederst på bladet sitter ofte en liten "pseudobulbille", den er lett å overse. Den er brun, tynn og langstrakt, spiss i begge ender. Slike kan bare stikkes ned i jorden til de andre knollene, blomstrer etter to år. Disse er også fine bytteobjekter.

Når det gjelder dyrking utendørs, så bør kanskje forskjellig prøves her. De ser ut til å tåle kulden helt greit, det er kanskje noe med avmodningen som er clouet her, noen ganger overvintrer noen knoller helt greit, mens andre blir til bløt grøt

LYKKE TIL

Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:34