info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden Planter I potter og kar Artikler Høst, hva gjør jeg med Pelargoniumen nå?

Høst, hva gjør jeg med Pelargoniumen nå?

E-post Skriv ut PDF

Når det kryper ned mot 0 grader om nettene og det blir reell fare for nattefrost, er det på tide å ta Pelargoniumene inn for overvintring om du vil ta vare på dem til neste år. I denne tråden på forumet har brukerne kommet med sine overvintringserfaringer. Vi har her gjort en liten oppsummering av tråden.

Noen klipper dem ned på høsten, noen om våren, og noen mener det går like bra uansett. Et argument for høstklipping er at du kan bruke materialet til stiklinger og de tar mindre plass samt det gir mindre overvintringsmuligheter for lusa. Et argument for vårklipping kan være at planten trenger kreftene. Altså, det er ingen entydig fasit på dette.

Lyst eller mørkt, plantene bør uansett helst overvintres kjølig - men frostfritt. Plantene kan nok trenge litt vann i løpet av vinteren - en skvett i måneden? (En skvett = 1 dl for en medium terracottapotte)

Som nevnt, det går an å ta stiklinger om høsten og det skal visst ikke være spesielt vanskelig. Det kan vel være lurt å ha i reserve dersom du mister noen i løpet av vinteren?

Du skjærer av en frisk del av planten (husk å bruke ren og skarp kniv), ca 15 cm kan være passe. Deretter fjerner du de nederste bladene, og de småbledene som sitter der bladstilken går ut fra "stammen". Poenget er at det ikke er noe annet enn stilken som er i kontakt med jorda du stikker i. Noen lar stiklingen tørke litt før de stikker, andre har den stående 8-10 dager i vann først, mens andre igjen bare setter den rett i jorda. Jorda bør være porøs, noen foretrekker å blande inn perlite eller vermicullit. Sand kan også fungere, og kattesand (av typen som ikke "smelter").

Her finner du mer informasjon om stiklinger av Pelargonium.

Sist oppdatert tirsdag 31. mars 2009 23:31