info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden Planter I potter og kar Artikler Hvordan få Hippeastrum (Amaryllis) til å blomstre igjen:

Hvordan få Hippeastrum (Amaryllis) til å blomstre igjen:

E-post Skriv ut PDF

Det finnes flere måter å gjøre dette på, hva som passer best for deg, vil være avhengig av hvilke forhold du kan tilby.

Jeg vanner og gjødsler dem normalt, ca en gang i uka etter blomstring. Det skal sies at huset vårt er gammelt og står med et minimum av oppvarming i uka, mens vi er på jobb i byen.

Når faren for nattefrost er over, setter jeg dem ut. De får stort sett klare seg selv sommeren igjennom. Jeg passer bare på at de ikke tørker ut og gir dem litt gjødsel i blant. I år fikk de hønsegjødsel oppløst i vann to ganger. Ellers har det hendt at de bare har fått gressklipp. Noen av dem blomstrer i løpet av sommeren også, hvis det er litt kjølig når de blir satt ut.

Jeg har prøvd å ta dem ut av pottene og plante dem i jorda og å grave pottene ned i jord. Tror det siste er mest skånsomt for røttene. I september er det på tide med en kjølig periode, så de får dannet knopper. Jeg pleier å ta mine inn i et uisolert uthus der det også er helt tørt. Med min metode visner de da helt ned, men det er ikke nødvendig. De danner blomsterknopper uansett bare det blir kjølig nok. (Jeg har i desperasjon til og med puttet noen av mine i fryseren et par timer, fordi det noen år ikke har vært kaldt nok. Det gikk bra, men er nok ikke å anbefale )

Når andreetasjen på uthuset vårt blir ferdig, er det meningen at jeg skal ha et gammelt kjøleskap, der jeg kan gi dem kontrollert hvileperiode.

I slutten av oktober/begynnelsen av november tar jeg dem inn, pirker ut øverste jordlaget og bytter det - gir ny potte til dem som trenger det, tar bort sideløk og setter dem i egne potter, plukker bort visne løkskjell og stygge deler av løken - og setter dem på varmekablene på badegulvet etter at de har fått litt vann. Jeg skjærer også halsen på dem 1-2 cm opp fra løken, sånn at alle visne bladrester blir borte. Det gjorde jeg i går og denne gangen tok jobben tre timer.

Etter hvert som de viser tegn til å skyte, blir de flyttet til alle tilgjengelige vinduer. Dessverre har jeg ikke nok tilleggslys, så noen blir ganske lange og slengete, selv om temperaturen i rommet er lav i uka. Det håper jeg også skal bli bedre når jeg får rommet mitt i uthuset. Da vurderer jeg å dyrke dem der under tilleggslys der og heller ta inn snittblomster i stua etterhvert som de blomstrer. De står jo absolutt like lenge som snittblomster og jeg antar at løkene også får det bedre på den måten.

Et tips er at mange blomsterbutikker selger Hippeastrum for en slikk og ingenting etter jul. Samlingen min pleier å få et lite hopp i januar hvert år

Boka "Hippeastrum the Gardeners Amaryllis" av Veronica M. Read (som innehar den nasjonale samlingen av Hippeastrum i England) er noe å ønske seg i julegave. Amazon har den i hvertfall.

Sist oppdatert lørdag 14. mars 2009 21:45