info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Rose 'Maigold'

E-post Skriv ut PDF

Maigold


En av de første rosene vi kan glede oss til når sesongen endelig starter igjen er 'Maigold'.

Rosegruppe: Piminellifolia. Busk- eller klatrerose
Introdusert av: Kordes (1953).
Blomster: Guloransje med rødt som blekner til gult. Store og varierende.
Duft: Sterk og behagelig.
Bladverk: Mørkt grønt til bronsefarget. Blankt. Småbladene store.
Vekst: Høyde minst 1,5 m. Overhengende grener. Årsskudd på opptil 2 meter.
Blomstring: Fra tidlig juni til langt ut i juli. Remonterer.
Herdighet: Sone 4-5

Maigold


Rosen plasseres blant pimpinellene gjennom sitt slektskap med "Frühlingsrosene", men skiller seg fra andre i gruppen på flere områder. Den er svært velduftende, har lang blomstringstid og remonterer godt. Like hardfør som de tøffeste pimpinellene er den ikke, men klarer seg godt i alle fall i sone 4. Bladverket er blankt med mørke, store blad - en arv fra moren, floribundaen 'Poulsen´s Pink'.

Som de fleste pimpinelleroser blomstrer den i juni, av og til enda tidligere i milde strøk. Dette bildet er fra Bergen sentrum 12. juni i fjor. Da var en del av blomstene allerede tydelig på retur.

Maigold


Eksemplaret på bildet lengst til venstre står nordøstvendt og under et bredt takskjegg. Den står altså tørt og får lite sol. Likevel skyter den årsskudd på over to meter og sprer duft over et større område i flere uker. Jeg har ikke denne rosen selv, men den er vanlig i nabolaget. Hvis den ikke hadde vært så utbredt her i strøket ville den utvilsomt vært i "må ha"-kategorien.

Selve blomsten er stor (10-12 cm) og kan variere mye. Når den springer ut har knoppen et vakkert fargespill i rødt, oransje og gult. Senere lysner den til renere gult og åpner seg for å vise en krans av rødoransje støvbærere. Antall kronblad kan variere fra under 10 til over 20, altså fra en nesten enkel til en godt fylt blomst. Blomsten fremstår ofte som noe "rotete".

De eksemplarene jeg "omgås" holder seg praktisk talt sykdomsfrie, men noe svartflekk har jeg notert. Det sterkeste luseangrepet jeg noen gang har sett var imidlertid på 'Maigold', så det er ikke bare mennesker som tiltrekkes av denne rosen.

Maigold


Rosen har vært omtalt her i forumet flere ganger tidligere, ikke minst i tråden "Gul rosebusk i krysset Tullinsgate Fredriksgate i Oslo" . Der finner du flere bilder av busken, tatt av Ann og iduns.

Rosen bør være ganske lett å få tak i i ulike hagesentre.


Alf
Rosene mine
Originalinnlegget
Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:09