info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Lyngfeltet

E-post Skriv ut PDF

(fra Staudeklubbens blad 2000)

I det åpne landskapet på raet i Sandefjord er vi velsignet med lys og sandjord. På vår eiendom vokste røsslyng naturlig ; så dyrking av hagesorter skulle ha alle muligheter til å lykkes.

Jeg ble for alvor bitt av lyngbasillen for om lag ti år siden. Jeg var på S.T.A.´s riksmøte og var så heldig å få besøke Brita Johanson på Vargön. Der fikk jeg stiklinger av et stort antall navnesorter av Calluna vulgaris. Samleren i meg var vekket og jeg kjøpte de sortene jeg kom over. Plantene stod litt her og litt der i selskap med busker, stauder og trær.

Sommeren 1995 blusset lynginteressen opp, og et stort område ble gjort klart : "Lyngfeltet ". Plantene jeg hadde samlet gjennom årene ble plantet der. Dessuten stakk jeg en masse lyng. Stiklingene rotet seg raskt og ble plantet om. De fleste plantene døde vinteren 1996–97 sammen med de 800 lubne stiklingene som stod i pluggbrett fastfrosset i bakken.

Noen ganske få planter overlevde: Calluna v. - ´Annemarie´, ´Red Pimpernel´, ´Elegantissima´, ´Mini Öxabãck´ og en del "navnløse". Videre Erica carnea - ´Springwood White´, ´Vivellii´ m.fl. uten navn, samt Bruckenthalia spiculifolia, Andromeda pollifolia, Andromeda ´Nikko´, Phyllodoce aleutica og Phyllodoce caerulea.

Lyngfeltet var øde og tomt og jeg mistet motet. Ugresset fikk fritt spillerom, og lyngen i hagesentraene fikk stå i fred for meg. Så falt det seg slik at vi var en tur i Sverige sommeren 1998 og stakk en tur innom Ljung-Brita på Vargön på ny. Det skulle ikke mer til: Kjøpte nå alt av lyng jeg kom over og stakk en mengde i "minidrivhus" – potter med flasketopper. De grodde fint, ble pottet, stod ute hele vinteren og døde i løpet av våren med unntak av to! (Nystukne stiklinger anbefales å overvintre innomhus! Nå har jeg lært).

Lyngfeltet var klart for planting, og lyngfelt skulle det bli. Jeg hadde fått kontakt med lyngprodusenten, Roald Kristensen, "Sånum Lyng" i Mandal som sendte meg sin planteliste. Og hvilken liste! Måtte bare ned å se med egne øyne. Postordre var for blodfattig. Lørdag 22.mai 1999 tok vi turen til Mandal. Resultatet var 130 store, flotte lyngplanter (vi fikk ikke plass til flere i bilen). Kjøpte fem av hver sort, Calluna vulgaris– og Erica carnea-sorter.Det er krypende, hengende, opprettvoksende, sprikete og tette. Bladfargene varierer; likeså fargen på blomstene. Det vil føre for langt å gå inn på dem alle. Er du interessert, kan du komme å se dem i hagen. Når de er på sitt beste? Hele året.

De såkalte knoppblomstrende Calluna´er beholder fargen godt gjennom hele vinteren. Den hvite ´Melanie´ og røde ´Marlies´har behold fargen spesielt godt. (Glimrende sorter for gravsteder). Erica carnea har vakkert, glinsende bladverk i mange nyanser hele året og kan begynne å blomstre i februar. Erica´ene står klar, dryssende full av knopper fra senhøstes og kan være utsatt for sviing i tuppene, men blomstrer trofast. Calluna ´Red Carpet´ får bronserødt bladverk om vinteren. Andre sorte får enkeltskudd i rødt og creme. Det er i det hele tatt stor variasjon.

Det vil ta noen år før lyngfeltet er utvokst. Og når det skjer, har jeg plenty av muligheter for utvidelse. Veletablerte områder med lyng plantet tett, gir liten plass for ugress, og vil kreve relativt lite stell. De tåler tørke og er lite utsatt for skadegjørere. Har du sett iberiasniler spise lyng?

Status lyngbedet 2004

Anne-Marie Skudem: "Beholdning" av lyng høsten 2004 Tallene bak plantennavnet angir hvor mange år de har stått i min hage.

CALLUNA VULGARIS
Anette 2
Aureum 15
Dark Beauty 5
Easter Bonfire 6
Elegantissima 8
Gold Haze 5
Heidezwerg 8
Kinlochruel 5
Mair´s Variety 6
Marlies 6
Melanie 6
Mini-Öxabäck 14
Multicolour 6
Perestrojka 6
Red Carpet 10
Red Favourit 6
Spring Cream 6
Tib 5
Winter Chocolate 6

ERICA CARNEA
Challenger 7
December Red 6
Golden starlet 7
Isabel 6
Isabelle 6
Nathalie 8
Rosalie 8
Rotes Juvel 6
Rubinteppich 6
Snow Queen 8
Springwood White 10
Sunshine Rambler 7
Viking 6
Vivellii 15
White March Seedling 7
Winter Sonne 7
Winterfreude 6
Myreton Ruby 6

PHYLLODOCE
P. aleutica 8
P. caerula 8
P. caerula ´Compacta´ 8

ANDROMEDA
A. pollifolia 8
A. pollifolia ´Compacta´ 8
A. pollifolia ´Nikko´ 8

GAULTHERIA
G. miquelliana 10
G. mucronata 5
G. procumbens 10

VACCINIUM
Minus 10
The Pearl 10

ERICA TETRALIX
Pink Pepper 7

ERICA MULTIFLORA x OLDENBURGENSIS
Oldenburg 7

ARCTOSTPHYLUS
A. alpine 8
A. uva-ursii 5

BRUCKENTHALIA SPICULIFOLIA 10

 

Litteratur om lyng

”Vår vintergröna trädgård” Brita Johansson
ISBN 91-534-1883-2

”Handy Guide to Heathers” ”Handy Guide to Heathers”
David & Ann Small
Descriptions Suppliers of over 10 000 varieties.

”Litt om lyng”
et småtrykk fra Blomstervenners Klubb, 1990.

”Heaths and Heathers”
Wisley Handbook 3. Frank P. Knight
The Royal Horticultural Society (Reprinted 1981) ISBN 09 00629 177

”Heathers an Conifers” Crowood Gardening Guides. Step by Step to Growing
Success by David Carr
ISBN 1-85223-506-3 (9 781852 235062).

Heathers, Conifers and the Winter Garden RHS.& A Wisley Garden Companion.
Frank Knight, John Bond Lyn Randall and Robert Pearson
ISBN 0-304-32073-0(9 780304 320738)'

Formering av lyng

Sist oppdatert tirsdag 31. mars 2009 23:06