info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden Planter Stauder Portretter Dianthus - bunndekkere

Dianthus - bunndekkere

E-post Skriv ut PDF
Vakkert bilde

Noen av de minste Dianthus blir bare regnet som "nærsyntplanter" uten interesse for de fleste. De har kanskje fortjent litt større interesse?

De lave Dianthus kan røfft og "ubotanisk" deles i tre grupper,

    Små sentvoksende kuler som brer seg utover selv om det tar tid, mattene er svært tette og ikke noe ugress trenger igjennom. De kan være litt følsomme for vinterfukt.

    Lave tepper som brer ganske seg fort utover, og dekker ganske godt. Her må det lukes ettehvert som de vokser, men lite ugress kommer opp gjennom teppet når det har etablert seg.

    Lave tepper med mer skranten vekst, disse kveler også ugresset når de har etablert seg, men de trenger mer hjelp inntil da.
Jeg besøkte en hage i Bø i Telemark, med Dianthus-tepper på 5 og 10 kvadratmeter flere
plasser i hagen. Et fantastisk syn. Når plantene har etablert seg, så er det ikke noe problem å gå midt inn i teppet og plante ned en stor staude, eller en rose. Når det skal gjødsles, må nelliken klippes vekk, eller bøyes tilside, den tåler ikke sterk gjødsel på bladene.

Flere har blad som er ganske "sølvaktige" og de fleste (?) er vintergrønne. Et helt perfekt underlag for det meste.

Blomstene er hvite eller rosa, blomstringstiden varierer fra sort til sort, så her må det eksperimenteres, hvis det er snakk om avanserte samplantinger.

Dianthus er svært lett å masseprodusere med stiklinger eller frø. Det er ikke dumt å lage noen ekstra planter før du trenger dem som du kan forsyne deg fra når du trenger litt bunndekke "fort"

De liker seg bedre i en skrinn haug med stein og grus, enn i dyp hagejord. Gjerne full sol

http://herb.um.u-tokyo.ac.jp/Watari_Site/Box1_8/1_8/16Caryophyllaceae/Dianthus/dianthus/2667/IMG0015.jpg
 
Sist oppdatert søndag 15. mars 2009 09:57