info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Vanlige skadedyr

E-post Skriv ut PDF

IberiasnegleSnegler

Snegler er viktige i næringskjeden da de er mat for flere dyr, som insekter og fugler. De siste årene har dessverre Iberiasneglen dukket opp i Norge. Den har stor forplantningsevne, er giftig, og trives litt for godt i vårt fuktige klima. I Portugal og Spania som den kommer fra holdes bestanden nede ved tørke og parasitter. Iberiasneglen er ganske altetende, men det er visse planter den ikke liker, spesielt aromatiske planter og krydder. På vår snegleside, under dyreliv, finner du tips og informasjon om hvordan du holder sneglebestanden nede i hagen din. Å bli kvitt sneglene helt er ikke mulig!

Les mer om snegler 

LiljebilleBiller

Det er bladbillene som skaper størst problemer for hageeierene. Mange av disse er spesialiserte på visse planter eller familier, og kan spise opp hele avlingen hvis de får herje fritt.  

Noen spesialiserte biller:
Liljebiller (Lilioceris lilii), aspargesbiller (Crioceris aspargi), bondebønnebille (Bruchus rufimanus), bringebærbille (Byturus tomentosus), Ertesnutebille (Sitona lineatus), kålgallsnutebille (Ceutorhynchus pleurostigma), veksthussnutebille (Otiorhynchus sulcatus), krossvedbladbiller, eplesnutebille, jordbærsnutebille

Du kan lese mer om biller generelt under dyreliv.

BladlusBladlus

Bladlusene suger saften ut av plantene, og kan ta livet av små spirer. De er ofte et problem på planterommet på våren. Noen planter er mer utsatte for bladlus enn andre, roser har for eksempel ofte luseproblemer om sommeren.

Noen spesialiserte bladlus:
Betebladlus (Aphis fabae), ertebladlus (Acyrthosiphon pisum), kålbladlus (brevicoryne brassicae), rotlus (forskjellige), salatrotlus (Pemphigus bursarius), rød eplebladlus (ysaphis plantaginea), grønn aplebladlus (Aphis pomi), skjoldlus (Coccoidea), veksthusskjoldlus (Saissetia coffeae), rhododendronmellus (Dialeurodes chittendeni), veksthusmellus, kirsebærbladlus,

Du kan lese mer om bladlus generelt under dyreliv.

Midd

Det er spinnmidd og gallmidd som går på planter og problemene finner man først og fremst i planterom, drivhus og på busker og trær. Midden suger cellene i bladene tom for innhold.

Noen spesialiserte midd:
Pæregallmidd (Phytoptus pyri), solbærgallmidd (Cecidophyopsis ribis), spinnmidd (Tetranychus urticae), lindespinnmidd (Eotetranychus telarius), bartrespinnmidd (Oligonychus ununguis), frukttremidd, plommegallmidd, jordbærmidd, stikkelsbærmidd,   

Fluer og mygg

De fleste fluer og mygg er ufarlige for plantene, men det finnes noe som skaper problemer.

Noen spesialiserte fluer og mygg:
Fritflue (Oscinella frit), fruktflue (Drosophilidae), gulrotflue (Psila rosae), kålflue (Delia radicum), Hærmygg (Sciaridae), gallmygg (Cecidomyiidae), riddersporeflua, løkflue, kirsebærflue, bringebærgallmygg, bringebærflue 

Les mer om fluer og mygg generelt

BladvepsVeps

Vanlige stikkveps kan være irriterende, men lager ikke problemer for plantene. Restene av vepsene, derimot, bruker planter som klekkerier for larvene sine, og larvene kan være trøbbel.

Noen spesialiserte planteveps:
Stikkelsbærbladveps (Nematus ribesii), plommeveps (Hoplocampa minuta), frukttrebladveps (Caliroa cerasi), epleveps (Hoplocampa testudinea), lindebladveps (Caliroa annulipes), pilebladveps (Nematus salicis), roseskuddveps (Ardis brunniventris), Liten rosebladveps (Blennocampa pusilla), Stor rosebladveps (Endelomyia aethiops), Vanlig rosebladveps (Allantus cinctus)

HornsikadeSikader

Sikader er små insekter som lever av å suge saften ut av planter. De er mest utbredt i tempererte soner, men det finnes likevel over 300 arter i Norge. Noen av de store sikadene, sangsikader, synger med en høy skurrende lyd som de lager med å gni vingene mot hverandre. Noen arter har til og med en innebygget forsterker i form av en membran under magen. I Norge er det bare en art som synger, og den finnes bare noen få steder langs Oslofjorden. Skumsikadene er vanligere, de legger eggene sine inne i en spyttklyse som festes på planten.

Noen spesialiserte sikader:
Rosesikader (Edwardsiana rosae)

Sommerfugler

Larvene til sommerfuglene kan også gjøre stor skade på plantene.

Les mer om sommerfugler

Noen spesialiserte sommerfugllarver:
Leddvedmøll,  purremøll, jordfly, frostmåler, spinnmøll, rognebærmøll, kirsebærmøll, bringebærglassvinge

Viklere

Viklere er små sommerfugler 1,5-2,5 cm. Larvene til de fleste artene lever i sammenrullede eller sammenspunne blader og blomster. De kan gjøre stor skade når det blir mange av de.

Noen spesialiserte viklere:
Rød furuskuddvikler (Rhyacionia buoliana), Grå furuskuddvikler (Rhyacionia duplana), ertevikler, eplevikler, plommevikler, jordbærvikler

Andre skadedyr

jordlopper, nematoder, kjølmark, gulrotsuger, eplesuger, pæresugere

Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 08:19  

Mer om sykdommer og skadedyr