info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Så-på-papir

E-post Skriv ut PDF

Man måtte jo bare prøve? Det så enkelt og morsomt ut - akkurat noe for meg.  Inspirert av en artikkel i Hagen for Alle (jeg må jo over grensa og holder meg Trädgård för alla?) satte jeg i gang.
Man tager følgende:

  1. Papir. Her bruker man tykt og godt tørkepapir med god oppsugingsevne. Det skal ikke revne når det er fuktig. Dyrt er best, er min erfaring.
  2. Pumpeflaske til å dynke papiret.
  3. Brødposer eller en gjennomsiktig plaskdunk.
  4. Frø. Viktig.

PapirFrøPlasteske

Papiret deles på tre, fuktes og er klar for frø. De legges på midten, brett over. Jeg laminerte frøposene og la de mellom frøpapirene. I mitt første forsøk brukte jeg Hosta-frø . Det hadde jeg aldri sådd før og hadde ingen peiling på normal spiretid. Det ble mange pakker med papir. Disse la jeg sammen i en eske som sto i stua, med romstemperatur og –lys.

Allerede dagen etter måtte jeg sjekke. Intet. Men, dagen etter – voila, spirer!

Spirende frø

De fleste spirte etter tre-fire dager og ble så lagt forsiktig i potter med jord. De har kommet seg betraktelig, bare se på småbladene:

Spirer

Ikke alle spirte, men det er fordelen med dette – de spiredyktige frøene skiller seg ut med en gang. Frøet svulmer opp og du har snart en rot.

Bruk ikke for små frø, de er vanskelige å håndtere etter spiring. Du må også ta hensyn til frøets betingelser. Noen vil spire mørkt, da setter du de mørkt. Noen vil ha det lyst, da bruker du kun dette ene arket i den ene posen og legger det lyst. Noen vil ha det kaldt, legg det i kjøleskapet. Noen vil ha det varmt etc, etc.

SpirerMen, dette var morsomt, man titte hver dag. I stedet for å rote i jorda og muligens ødelegge rota.

Det du også må legge deg på minnet, er at rota kan sette seg fast i papiret. Dette går som regel bra, men jeg brant meg. Brukte vaskekluter (kompresser) og de revner ikke.

Jeg har prøvd meg på andre store frø – også, masse tomatfrø! De spirer fort!

  • Hibiscus acetosella ’Red Shield’ spirte etter to dager. Sådde onsdagskveld og sjekket på fredag. 100% spiring .
  • Salvia argentea ’White Birds’ – samme som over (11-13 mars).
  • Erysimum cheiri ’Primerose Dame’ (11-13 mars).
 
Sist oppdatert tirsdag 31. mars 2009 19:11  

Mer om frø og formering