info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker Mai 2009 - Dags "hagefilosofiske tanker" ved inngangen til den store hagesesongen

Mai 2009 - Dags "hagefilosofiske tanker" ved inngangen til den store hagesesongen

E-post Skriv ut PDF

« Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet»
(Stig Johansson)

Disse tankevekkende visdomsordene er ikke nye for meg, men innrømmer gjerne at jeg har godt av å bli minnet om dem gang på gang. Det skjer noe med meg hver gang jeg leser disse ordene, og det får meg til å tenke:
Husk at «den beste tiden i livet mitt er nå»

Det er hverdagene vi lever i, for og av. Årstidene er sånn sett også noe vi forholder oss til på lik linje med hverdagene. Også årstidene kommer og går. Vi har akkurat lagt en lang, snørik og god gammeldags vinter bak oss. Etter beste evne har jeg forsøkt å utnytte alle vinterens fortrinn og jeg går inn i våren med større overskudd enn på flere år.

Nå ved inngangen til mai måned rusler vi rundt i hagen og kan enes om at hver dag er som et eventyr. Naturen våkner til liv igjen og atter en gang lar vi oss rive med i undring og også beundring over alt som skjer rundt oss.

« Kan man være glad for lite, har man mye å være glad for»

«Dagene som kom og gikk» inneholder sjelden de store begivenhetene, men uttallige små. Bare vi har evner til å identifisere dem og glede oss over dem i nuet:
Det kan være en knopp som bryter, en solstråle som stikker igjennom, årets første syvprikkede marihøne på vei opp et vissent strå fra fjoråret, eller en linerle som tripper så lettvint på tunet.

Kanskje er vi hagefolk spesielt flinke til å ta vare på de små øyeblikk, for dem er det mange av i hagen.  Det skjer noe i hagen hele tiden, og det kan i virkeligheten være det som er selve drivkraften bak vår hageinteresse. Er vi litt forsiktige med å sette ord på og dele slike tanker med hverandre?

Hva en action-film gjør med enkelte, gjør hagen det samme med oss. Men hagen er noe langt mere enn alle de «små og store» oppdagelsene. Hagen lagrer gode minner, opplevelser og synsinntrykk og skaper grobunn for trivsel både psykisk og fysisk.

«Lev i nuet, vent ikke til i morgen; plukk livets roser i dag»
(Pierrede Ronsard)

Hver dag er en utfordring. Mai er måneden vi alle går med store planer for hagen for så å gjøre opp status senhøstes med å erkjenne at vi på langt nær fikk tid til å fullføre alle planene.
Men la oss få lov til å ha det godt med alle planene våre og glede oss over at vi har skapertrang her og nå. Martin Luther har sagt at «hvis jeg visste at verden gikk under i morgen, ville jeg likevel plantet mitt epletre i dag». 

«Mange feiltrinn taes ved at man står stille»

Hvis du nå tror at jeg dyrker her og nå-opplevelser så sterkt at jeg hverken ser bakover eller forover, har du misforstått mitt budskap eller de tanker jeg forsøker å formidle.
Hverdagen ville bli veldig fattig om vi ikke også hadde lengsler og forventninger og heller ikke evner til å ta ned noen av de ballene vi hele tiden har i lufta.

Vinteren har vært lang. Selv om det har ligget et metertykt snølag i hagen, har vi lekt med tankene på alt vi ønsker å få gjort. Tankene modnes og nå gjelder det å bestemme seg for at i alle fall noen baller skal hentes ned og gjennomføres i løpet sesongen. Da kan det være klokt å lage en prioriteringsliste og krysse av etter hvert. Og når høsten er der, må vi alltid skuffende erkjenne at  sommeren også denne gangen gikk så alt for fort.

I år kan det hende du vil realisere dine drømmer om å plante noen frukttrær du så lenge har gått og tenkt på? Kanskje vil du anskaffe deg et gråpæretre eller bestemme deg for at det søtmorelltreet du så på planteskolen skal bli ditt? Hva med å plante inn en tett og fin hekk med lavtvoksende frukttrær?
Hodet er fullt av slike tanker – det er bare å slippe kreativiteten løs. Du føler deg trygg, for hagen er din og det er bare du som bestemmer.

«Det er tre perioder i livet: ungdommen, middelalderen og «så godt du ser ut»

Har man først fått interesse for hage, drar man det med seg hele livet igjennom, gjerne med pauser, men den er der fortsatt. Det er grunn til å tro at bevisstheten omkring hvorfor man har valgt å bruke verdifull tid av livet til hagestell bare blir sterkere med årene.

Her om dagen fikk jeg høre: Du kommer til å bli 100 år du som jobber så mye i hagen!
Nå er det ikke noe mål i seg selv å bli hundre. Jeg tror det er viktigere å legge «liv til årene enn år til livet»

Ha en produktiv og tankevekekkende mai måned!

 

Sist oppdatert torsdag 30. april 2009 22:06