info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Juli 2009

E-post Skriv ut PDF
Juli. Juli er måneden da alt skal skje.

Viktigst av alt er vel været. Tror ikke det er en måned hvor vi henger så utrolig opp i været som i juli. Forventningene er skyhøye. Regner det i juli blir vi skikkelig sure.

Mange har ferie i juli. I hvertfall vi som har småbarn og er lettere påtvunget ferie i den perioden siden barnehager og SFO er stengt.

Vet ikke om yr.no kan bekrefte dette med en eller annen festlig statistikk. Men kan tenke meg at det er en flittig besøkt nettside i løpet av denne måneden.

Nå er tiden som vi skal slappe av. Nå er tiden hvor vi skal hvile. Og hva gjør mange? Jo de pakker biler og campingvogner fulle av unger, bærbare dvd-spillere, brus, soveposer, bleier, skift, klær, reservehjul, matpakker, kart, spyposer, hermetikk, nintendospill og enorme forventninger til været. Man skal på ferie. Men skal kose seg og slappe av.

Og det gjør jo sikkert mange. Selv om det ser utrolig stressende ut å stå i fergekø på vei til Legoland i Danmark eller i securitycheck på flyplassen. Vi koser oss og slapper av ja. For det er ferie.

Eller noen blir rett og slett hjemme. Nå er tiden hvor alt det vi sådde i vinter og våres skal vise seg på sitt beste. Det er nå vi skal lene oss tilbake med et tilfreds glis over vår suksess. Over alle pengene vi har spart på å så selv. For det er jo SÅ billig å så selv! Vi har jo bare puttet noen små frø i jorden. Alle pengene vi bruker på å holde dette i live i oppvarmede drivhus, i planterom med ekstralys i kjelleren, potter, såjord, gjødsel...etc. Nei, det prater vi ikke om. Det er ikke viktig. For vi har sådd selv. Og nå blomstrer det. Beviset for at vi kan dette her!

Men spøk til side. Det er faktisk en utrolig glede over å se resultatet av mikroskopisk prikling av petuniaspirer for eksempel. Eller for ikke å snakke om Nicotiana. Tenk at disse bittesmå skjøre spirene som vi priklet med skjelvende fingre for noen måneder siden kan bli så store og flotte planter!

Gleden over selvhøstede frø er enda større synes jeg. Jeg tok frø av noen petunia og surfina som jeg hadde i fjor. De var opprinnelig lilla og blå. Men resultatet her er blitt virkelig artig. Noen hvite, rosa, blå, lilla. Ja i det hele tatt. Gleden over hver blomst som springer ut er jo ubeskrivelig.

Hva annet er i juli? Mygg, min fødselsdag, jordbær med fløte, sukkererter, litt mørkere kvelder, varme, salt, sol, sjø, sommerfjell, lukten av solkysset hud. Roser...

Roser er for mange det som definerer juli. Her i hagen springer de fleste rosene ut i juli. Fri fra jobb. Man går ut i hagen med kaffen i hånden. Gresset er enda fuktig etter natten. Lyden av humler som summer inni blomstene. Man går bare rundt å hører på dem mens man stikker nesen langt ned i en rose og snuser inn den berusende duften. Man retter seg opp, kaster et blikk over hagen som man har jobbet så hardt med. Det er nå, nå i juli man burde virkelig bare nyte det. Men gjør vi det?

Næh, som regel ikke. For plutselig ser man at den dagliljen er blitt alt for stor. Dessuten passer ikke den fargen mot den andre rosen man kjøpte på nettet i vinter. Så går det plutselig noen timer. Og man får besøk. Og da står man der fremdeles i morgenkåpe, med planter og spade i hendene, sminke fra i går, jord i håret og overalt ellers. Kaffekoppen er for lengst kald og full av fluer.

Men hva gjør det? Kom så skal dere se den og den rosen som er sprunget ut. Joooo, lukt på den. Se den fargen! Og du, har du den geraniumen der? Ikke? Vent, så graver jeg opp en bit til deg. Og så er man i gang.

En herlig tid. La flua surre. La myggen bite. La rosene blomstre og ugresset gro. Det er Juli, og det er sommer.

Sist oppdatert fredag 31. juli 2009 15:57