info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker Oktober 2009 - Lag på lag med løk

Oktober 2009 - Lag på lag med løk

E-post Skriv ut PDF
 

Jeg har tidligere gitt uttrykk for at jeg blir mer og mer glad i høsten som årstid og det er en vurdering jeg føler meg stadig mer overbevist om riktigheten av. Høsten er en virkelig flott tid. Mye i hagen er på hell, men likevel har man så mye å glede seg over både med tanke på en kommende hagesesong og ikke minst i forbindelse med alt det arbeid man kan gjøre nå nettopp med tanke på neste vårs vekst og pryd i hagen.

 

Som mange vet er jeg en ekte løkentusiast og en av hovedsyslene i hagen i oktober er legging av løk. Mange, mange ulike sorter av tulipaner, krokus, snøklokker, påskeliljer, pinseliljer, perleblomst m.m skal nå få sine framtidige voksesteder. Dette er ikke så enkelt som mange kanskje ville tro. For det første er det bare å konstatere at dette tar tid. Hull skal graves og her med mye stein i jorda, selv rett under overflaten, krever det at man hele tiden må ha spett parat for å fjerne steiner. Dette fører til at arbeidet tar tid.

 

I tillegg dukker et annet «problem» stadig opp: Ooops, her lå det visst en del løk fra før. Hvor i all verden kommer disse fra??? Merkelig. Eller, egentlig ikke. Med 10-12 000 løk spredt rundt om i hagen er det vel egentlig vel så godt gjort å finne plasser som ikke allerede har sin dose løk i jorda. Det er jo dessuten bare slik at vårens blomstring er glemt når høstens nyinnkjøp skal i jorda. Dette slår aldri feil; hver eneste høst oppdager jeg at flere av mine utvalgte steder allerede er beplantet med løk fra tidlige års løkorgier. På den annen side er det greit å legge løken tett syns jeg og dermed klarer jeg alltid å komme greit unna slike situasjoner. Som erfarne hagere vet vi å sno oss unna i slike sammenhenger. Laughing

 

I 2006 hadde jeg det virkelig store løkåret da det vel ble rundt 4 000 til sammen, deretter kom to relativt moderate år (i alle fall etter min målestokk), men i år blir det igjen enorme mengder. Dels fordi jeg har restrukturert hagen litt og dermed har en god del plass tilgjengelig (og her vet jeg at plassen er til disposisjon siden dette er tidligere ubenyttede områder;) ) og dels fordi jeg rett og slett har lyst på mer vårlig blomsterprakt.

 

Nå er det  ikke bare løk som står i fokus i høsthagen. I oktober er fremdeles mange av rosene i godt slag og blomstrer jevnt og trutt gjennom høsten og inn i første del av vinteren. Lauvtrærnes fargeprakt er også et flott innslag i oktoberhagen og det er tross alt en del stauder som fortsatt blomstrer. Georginene må man heller ikke glemme, de er et nydelig innslag langt inn i, og av til også gjennom hele oktober, i alle fall her på sørspissen av Norge.

 

Jeg bruker i tillegg oktober som hovedmåned for flytting av roser og også i år har jeg en god del som skal få ny plassering. Det må vedgåes at jeg har en lei tendens til å kjøpe roser på impuls, ikke minst tidlig i sesongen. Siden disse kjøpene kommer i tillegg til at jeg mottar bestillingene fra ulike leverandører (som jeg allerede har glemt at jeg la inn noen måneder tidligere og som derfor kommer like overraskende hver eneste vår), ja da blir det mange lite gjennomtenkte plasseringer av roser i april og mai. I oktober, derimot, har jeg en bedre oversikt og da blir det en god del flytting. Jeg har i alle fall et dusin roser som skal flyttes om noen uker og det kan godt bli enda noen til. Merkelig nok er det for øvrig sjelden jeg angrer på «oktoberplasseringen» av rosene.

 

Likevel: Jeg har lyst til å la oktober stå først og fremst i løkleggingens tegn. Jeg kjenner at jeg gleder meg til å begynne med dette nå mot slutten av høstferien. Da gjenstår det bare å ønske dere alle en riktig flott høst rundt om i landet og lykke til med løkinnkjøpene. :)

Sist oppdatert onsdag 30. september 2009 22:03