info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Stiklingsformering for dummies

E-post Skriv ut PDF

For mange er dette med stiklingsformering et mysterium. Vel, det er det for meg også. Hvis man virkelig setter seg inn i dette er det mange måter å gjøre det på, og man kan bli ganske forvirret.
Men jeg vil bare vise hvordan jeg gjør det med noen typer som fungerer hos meg. Her viser jeg for eksempel med Fuchsia. Metoden er den samme for Pelargonium. Disse er enkle å begynne med. Så kan man heller prøve seg fram med andre typer etterhvert.

 
Man trenger: En ren skarp saks, kniv eller hagesaks. Potter med blomsterjord blandet med sand og noen merkelapper.Her tar jeg Fuchsiastiklinger. Jeg bruker de mykeste ytterste delene. Helst med et eller to bladfester under toppen. Her drar jeg bort bladene  og lar toppen bli igjen.
  
Lag et hull midt i potten med en priklepinne, blyant eller fingeren. Sett nedi stiklingen helt ned så bladene kommer rett over jorden. Ikke helt ned til jorden men rett over. Dytt jorden på plass rundt stiklingen. Et lite dunk i bordet gjør at jorden faller fint på plass rundt uten å klemme for hard.
  
Her har jeg satt flere små i en større potte. Det går også fint. Kommer litt an på hva en har plass til og hvilke potter en har. Ikke noe vits med en hel stor potte til en liten stikling. Her har jeg satt noen Surfina ( Petunia ) stiklinger også av årets sommerblomster. Disse er kjempelette. Klipper av tuppen og rensker stilken for blader som over.
  
Merk pottene godt. Det er umulig å huske hvilken som er hvilken etterpå. Jeg lager merkelapper av oppklipte Rømmebeger eller Nugattibeger. Strålende. Det går fint også med andre typer fuchsia eller pelargonium. Her er en artig type med bittesmå blomster. Denne var også en bitteliten stikling i fjor.

Etterpå vanner jeg stiklingene unnenifra! Da er det lettere for pottene å suge opp det vannet de skal ha uten at man gjør jorden for kompakt.
Fordelen med å ta stiklinger i forhold til å så frø, er at man er sikker på å få samme plante. Ofte har sommerblomster eller annet blitt bestøvet av bier ute, og man vet ikke helt hva krysningen blir. Og så er det så gøy!

Mange tar så plast over pottene. Jeg gjør ikke det. Fordi jeg får det ikke til. Det bare råtner for meg. Og min erfaring er at med Fuchsia,Pelargonium og Petunia er dette ikke nødvendig. Man må bare passe på at det ikke tørker ut. Men det må heller ikke være så vått at det råtner. Lettest er det å løfte på potten å kjenne om det er vann eller ikke.

Jeg har jo disse i drivhuset hvor det er forholdsvis høy luftfuktighet. Men det er da ikke så varmt, så prosessen går senere. Men det gjør ikke noe for meg, for det er lenge til våren.
Man kan fint gjøre dette inne i vinduskarmen på kjøkkenet eller i stua. Plasser gjærne en skål med vann ved siden av. Dette hjelper litt på å holde fuktighet rundt dem. Vann på skålen de står på. Ikke direkte oppå.

Man ser når stiklingene begynner å få røtter ved at de begynner å vokse, og hvis man løfter potten å titter under. Begynner små røtter å komme ut av de små hullene må stiklingen ha større potte.

KNIPING!!! Dette er viktig for at de ikke skal bare vokse i èn retning og bli en lang og tynn sak. Knip som det skulle være en plante du ikke vil skal vokse opp for å si det sånn. Hver gang du kniper, vokser det ut flere skudd der. Og slik holder du planten tett og fin.

(Dessuten kan du sette nye stiklinger av det du har knepet av… og vips har du huset fullt av stiklinger så det ikke blir plass til julepynten. – Det var derfor jeg fikk drivhus til slutt. Ha-ha!!)

Sist oppdatert mandag 28. desember 2009 11:30  

Mer om frø og formering