info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Aster alpinus

E-post Skriv ut PDF

Aster alpinus sådde jeg i fjor og satte i grusbedet. Der har den sol mesteparten av dagen og veldrenert jord. Den blomstra flott første året og i år har jeg funnet og luket bort en mengde frøplanter av den. Det er med andre ord en plante som selvsår flittig. Nyttig å vite, i år skal frøstandene fjernes omhyggelig.


Aster alpinus kommer fra USA og Canada. Den blir 15-30cm høy og skal blomstre tidlig sommer. Hos meg blomstra den i juli, altså seinsommer. Planten trives i sol/halvskygge og i veldrenert jord. Blomsten kan være lilla, rosa, mørk purpur eller hvit. Min ble rosa. I blomstringstiden var planten flittig besøkt av insekter så for dem som ønsker insektmagneter er dette rett sort å plante. Med en tett tue av blader som blomsterstilkene kommer opp fra vil jeg tro at den også er velegnet som kantplante i ett bed.
Jeg plantet en del av frøplantene ett annet sted i hagen i fjor, med bra med sol men kompostjord. Den skulle være bunndekke under en busk var tanken. Der kom den ikke igjen i år. Så nå har jeg bare den ene som står i grusbedet. Der ser den til gjengjeld ut til å stortrives. En del av frøplantene har fått lov å stå, de tror jeg skal flyttes til ett annet sted før vinteren kommer. jeg vil ikke ha grusbedet fylt opp av asters.....
Sist oppdatert mandag 28. desember 2009 11:40