info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker Kom mai du skjønne milde………….

Kom mai du skjønne milde………….

E-post Skriv ut PDF
 

…gjør hagen atter grønn. Mai er kontrastenes måned her i landet. Mens vi i de sørligere delene av landet ofte har tilnærmet sommer fra månedskiftet april/mai, har de nordpå og i høyereliggende strøk fortsatt en stund med frost, søle og tele foran seg. Selv kan jeg nesten ikke forestille meg hvordan det må være å bo et sted hvor det ikke blir skikkelig vår før langt ut i mai, kanskje juni og sommerblomster og exotica må tilbringe tiden i drivhus eller innendørs i enda mange uker. I mai er jeg glad jeg bor på østlandet, hvor frosten og snøen i all hovedsak har sluppet taket før vi skriver 1. mai.

 

Mai må vel være måneden vi Hagegale virkelig våkner opp av vinterdvalen. Måneden da nye, friske skudd spruter opp av bakken. De strekker hodene forsiktig opp i april, som for å kjenne litt på været før de skyter fart. I mai, i yr glede over frostfri jord og varmende solstråler, begynner de virkelig å vokse. Jorden i hagen tørker opp og kjennes deilig mellom vinterdovne fingre. Vårløkene og de tidlige staudene gleder oss med et fyrverkeri av farger, som varmer i sjela, etter fargeløse måneder med snø, kulde og frost. Temperaturen kryper oppover for hver dag som går. Når sola skinner fra skyfri himmel får vi en smak av sommer og løfter om enda varmere dager og lange, lyse kvelder. Kvelder hvor det er umulig å rive seg løs fra pågående prosjekter med luking, planting og stolhaging ut i de sene kveldstimer.

 

Kvelder hvor hage får være hage og vi finner fram grillen, flytter stua ut i hagen, nyter god temperatur, lyse kvelder og god mat og drikke, sammen med familie og venner. 

Mai er også spenningens måned. Kommer alle staudene du plantet i fjor opp igjen i år? Hva i all verden kommer opp der? En staude eller ett skummelt ugrass? De mange pottene med staudefrø som ble sådd i løpet av høsten og vinteren, har kommet fram fra snøen, tint og begynner så smått å spire. Har frøene overlevd vinteren under snø og is, eller er det bare ugrass som spirer? Stor er lykken når små grønne spirer eller frøblader viser seg å være det man håpet det skulle være. Enkelte potter har kanskje stått ute over 2 vintre og man har nærmest gitt opp å se noe liv i dem. Når de da plutselig spirer er det nærmest julaften. Da er det godt vi har hverandre, forumet og chatten, hvor vi kan dele gleden over spirene og få hjelp til å identifisere en ”ukjent” plante. Dette er en glede kun hagegale forstår. Familie, kolleger og venner ser gjerne litt rart på deg og forstår ikke hva som er så spesielt med frø som spirer. Det er jo bare noen frø…

 

Mai er redningen for de av oss som er hekta på frø. Av en eller annen grunn har veldig mange hagegale store problemer med å begrense seg. Små frø i små potter blir i løpet av våren til mange titalls, kanskje hundrevis av planter, som krever hver sin lille potte og dertil større plass.  Tanken om plassproblemer er fjern når man i januar sitter og blar i glansede frøkataloger og ”måhaplantene” åpenbarer seg på hver eneste side. Plassproblemene er også fortrengt når man står der med frøposer, jord og potter i februar. Problemene åpenbarer seg først utover våren, i mars/april, når familien snubler i planter og potter, hvor de enn snur og vender på seg og vinduskarmene er så fulle av planter at det knapt kommer lys inn i stua. Da er det godt det endelig er mai. Nattefrosten er på hell mange steder og de mange pottene med små planter kan i ren gledesrus bæres ut på gårdsplassen og plantes i kasser og bed.

 

Mai er også redningen for de av oss som lider av den merkelige trangen til å dyrke flerårige planter som slett ikke er egnet for våre breddegrader. Planter som fryser på beina og krøller seg sammen så fort gradestokken nærmer seg 0. De er ofte store og krever dertil egnede, store potter. Vi klipper tilbake, sleper og bærer planter og potter inn om høsten. Duller med dem mer eller mindre gjennom hele vinteren, før vi bærer dem ut igjen om våren. Mai er måneden vi endelig kan få disse plantene opp og ut fra drivhus, kjellere, loft, soverom og andre mer eller mindre egnede overvintringsplasser og ut i mailufta. Ny runde med ompotting, ny jord og kamp for å finne egnede plasser rundt om i hagen og på terrasser. Det må finnes en diagnose for slike som oss, men jeg tror neppe det finnes noen form for behandling.

 

Mai er også redselens måned. Kommer det en frostnatt eller 2, eller står alle plantene trygt utendørs? Må jeg dekke over dem, eller skal jeg ta sjansen? Ingen andre enn hagegale er så gale at de springer fram og tilbake og sjekker gradestokken hver halvtime utover kvelden, for å forsikre seg om at det ikke blir for kaldt. Man ofrer gjerne en nattesøvn eller 2 for å være sikker på at plantene overlever natta. Noen har til og med termometer med alarm som varsler hvis temperaturen blir faretruende lav. Da er det på med tøfler og morgenkåpe og ut med fiberduken for å bre over de små.

 

Mai er måneden hvor hagegale burde hatt blå resept på ukentlig time hos kiropraktor eller massør. Timevis med luking, planting, graving og flytting, sliter på en vinterslapp kropp. Verkende rygg og skuldre og støle bein og armer, følger naturlig med når man ikke ser sin begrensning. Det gjør ”gondt”, vondt i kroppen, men godt i sjela. Men Grete Rhode kan ha slankekursene sine for seg selv. Når våren kommer jobber vi av oss det som evt. har lagt seg på sidebeina i løpet av en stillesittende vinter.

 

Ikke nok med at kroppen verker. Lommeboka skriker av smerte og visakortet lider av slitasjegikt, når hagesentrene og nettbutikker fylles opp med all verdens fristelser. Stauder, roser, sommerblomster og trær man ikke visste at man trengte, før de plutselig står der i all sin prakt og trygler om å få bli med hjem. Familien får heller leve på suppeposer og kneip noen uker. Prioritering er viktig.

 

I det store og hele mai er en deilig måned. Vi har en lang, deilig sommer foran oss og forhåpentligvis får vi gjennomført noen av de mange planene vi har hatt god tid til å pønske ut i løpet av vinteren.

 

Lykke til med en ny hagesesong :-)

  
Sist oppdatert fredag 30. april 2010 22:00