info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

August

E-post Skriv ut PDF

 

August er på sett og vis en litt kjip måned. Hverdagen er på rask fremmasj og høsten hakk i hæl.

Da er det godt å trøste seg med at det forsatt er tid til hage. Så er det nå slik at i august har plantene i bedda vokst seg frodige, og kjøkkenhagen bugner av grønnsaker. Grønnsaker. - Ja, nevnte jeg grønnsaker?

 

Jeg har alltid vært glad i grønnsaker.  Mine første hageminner er fra kjøkkenhagen foreldrene mine hadde, bak huset der jeg vokste opp. Der dyrket de bl.a. bønner og knutekål og for ei lita jente, var bønnenes vekstkraft ganske så fasinerende. Bønnefrøa blei sådd i en opphøyning rundt en stokk og på magisk vis ble stokken forvandlet til frodig villniss. Husker fortsatt at broren min og jeg satt på verandaen med bestikkniver og hjalp mamma å dele bønnene i mindre biter for vinteren. Etterhvert blei kjøkkenhagen erstattet med millionvis av små gress og hageinterresa sank.

 

Mange år senere fikk jeg min første kjøkkenhage, i rosebeddet utenfor et lite hus gubben og jeg leide i 05. Beddet hadde stått ustelt i flere år og gresset som hadde omringet rosene måtte vike. Der plantet jeg en tomatplante, litt salat og gulrøtter, bønner og tagetes samt noen urter. Hvilken glede å kunne gå ut og høste litt til middagen eller smørbrødet! Grønnsaker trenger så visst ikke å ta stor plass og da jeg snublet innom Hagegal vinteren samme år begynte det å balle på seg.

De siste seks åra har kjøkkenhagen vært prioritert og det skjuler seg mye glede i hvert lille frø. Årets kjøkkenhage er ikke av den største, men første modne tomat på friland blei spist halveis uti juli og gulrøttene vokser så det knaker, så jeg er fornøyd. Av og til må man begrense seg litt og det er ikke bestandig like lett.

 

Noe som gjør begrensingen vanskeligere og som samtidig gjør grønnsakene så fasinerende, er det enorme mangfoldet i både typer og sorter. Hvorfor bare ha vanlige gulrøtter når en kan så gule, røde og lilla gulrøtter? Eller hva med gule reddiker og blå poteter? Grønn blomkål, lilla broccoli og brune små cherrytomater? Utvalget er enormt og mange passer rett inn i prydhagen, som blåblomstrede sukkererter og grønnkålens krusete blader. Frøkataloger blir tatt frem og studert til øyet blir stort og vått. Hvordan var det, brukte jeg opp mesteparten av salatfrøa i fjor, så jeg bør bestille litt til? Når en bestilling først skal sendes så kan en jo ta med en pose av de rare gresskara også, ikke sant?

 

Kalenderen sier august og jeg trasker rundt og studerer squashplantas frukter som legger på seg dag for dag og ringblomstene som gjester gulrøttene. Det verste ugresset i blomsterbedda er skjult under blomkarse og plenklipperen kan vente en dag til før den kanskje må luftes? Det er fortsatt varme kvelder, der en kan sitte ute og skravle med gode venner  - med nyhøsta grønnsaker til dippen. Georginene blomstrer for harde livet og staudene gjør seg klare for høstshowet. Det er faktisk ganske så godt med disse late sensommerdagene der en tar seg tid til å suse rundt og se det gror. Kanskje august ikke er så dum en måned alikevel?

Sist oppdatert tirsdag 31. august 2010 21:18