info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

September

E-post Skriv ut PDF

September er min måned. Ikke bare fyller jeg år da, det er også min beste hagemåned.

Nå er feriebesøk reist hjem og eventuelle egne ferieturer avviklet. I heimen fins bare husets folk og dagene er rolige og kan brukes etter eget forgodtbefinnende. Det blir tid for hage. Mindre blomstring og saktevoksende plen gjør dagene med klar, frisk og kjølig høstluft ideelle for graving og steinlemping. Man kan jobbe uten at svetten siler og er det litt kjølig fins det klær. Og her graves!  Det er på denne tiden av året jeg får lagd stier i hagen, lempa stein til nye bed og trilla det ene trillebårlasset etter det andre med jord av varierende kvalitet som de grønne små skal vokse i neste år når de(t) nye bed(ene) skal fylles. Det er i alle fall planen. Men når bedet ligger der klart, med jomfruelig jord……hvem greier å motstå det? Da handles stauder på salg og det hentes planter fra andre deler av hagen og det deles over en lav sko for å få satt noe ned i det nye bedet for det er jo så gøy. Og man fortrenger effektivt tanken på alle frøpottene som skal spire så det spruter og at man da kommer til å trenge det bedet til akkurat DE plantene. Planer er til for å endres, ikke sant? Og det fins jo alltid noen ledige huller man kan stappe plantene i neste år…….

 

September er måneden for gjennomgang av to-do-listene og man gremmes like mye hvert år over alle planene som ikke ble. Neste års må-gjøre-liste startes umiddelbart, gjerne i form av små notater i bloggene; "note-to-self…". Her på bruket er det tradisjon å lage liste over det som faktisk ble gjort, gjerne pent dekorert med bilder av herligheten. Det er mye trøst i selvskryt! Man går gjennom hagen mens man forsøker å overse ugresset som av en eller annen grunn alltid er frodig og struttende - hva ble bra og hva fungerte ikke? Det er nå man ser de mislykkede prosjektene - og det startes oppretting av tabber. Også slikt arbeid har blitt en fast gjenganger på slutten av sesongen. Her graves opp igjen stein som ble lagt i fjor, litt fyllmasse fjernes eller legges til for å få den i rett posisjon og det faller mange gloser som ikke egner seg på trykk når det skal legges på plass igjen. Stein er tungt! En gjenstridig mørk flekk på venstre fot er en stadig påminnelse om den jeg mista i fjor…...Planter flyttes - jadda, også de som blomstrer og de som helst skal flyttes på vårparten. For til våren har man glemt hvilke som viste seg å ikke passe sammen og hvilke som ble mye høyere enn den stakkaren som nesten drukner bak og hvem som fargekrasja og i det hele tatt…....  Etter noen år med hage har man lært hvor langt hukommelsen rekker. Som regel går det bra……

 

Sommeren er definitivt over - hvis man ikke er heldige og får en indian summer nå på tampen. Vi som er så heldige å bo midt i naturen, har masse bær i umiddelbar nærhet. Ungene slepes med på mer eller mindre populære skogsturer armert med spann og bærplukker. Det hjelper gjerne på hvis det ligger litt sjokolade i sekken, og pølser til grilling på bål ;) Og kjøkkenhagen flommer forhåpentligvis over av struttende sunne grønnsaker som skal inn for vinteren. Det skal høstes og syltes og frø skal sankes inn og tørkes og renses og sorteres. 

 På stuegulvet står blå soppkasser med store konvolutter stående på høykant i - fylt med frøkapsler som venter på rensing. Eller det ligger aviser under vifta med de som var litt våte. Neste års nytelser…..Veldig dekorativt…...På kjøkkenet står det kanskje en soppkasse til under benken. Oppå benken fins sukker, syltepulver, frysepulver og you-name-it. Urenset og renset bær side om side og på komfyren putrer ripsen som skal bli deilig gele til viltkjøttet.  Og en annen stor kasserolle står på kok for grønnsakene som skal forvelles og deretter i fryseren. Joda - man blir ikke arbeidsledig :)

September er en fin tid. Og snart begynner nye frøkataloger å dumpe ned i postkassa. Livet som hagegal er slettes ikke dumt :)

Sist oppdatert fredag 01. oktober 2010 21:14