info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker Januar: Vårtegn i vintertid!

Januar: Vårtegn i vintertid!

E-post Skriv ut PDF
Hva er januar for en hagegal? Vinteren er på sitt kaldeste. ”De tusen Julelys” er i ferd med å slukkes og den siste nyttårsraketten er alt sendt mot himmelen når den nye måneden melder sin ankomst. Tilbake ligger mørklagte hager, verandakasser og parker rundt om i vårt langstrakte land. Trær, busker og stauder har lenge hvilt i en dyp søvn, gjerne ikledd en kald dyne av snø. Januar er nok de færreste planteelskeres favorittmåned, men når vinteren er på det mørkeste kommer også de første tegn på en ny vår. Det er bare ikke så lett å få øye på den ennå!  

Januar introduseres med det nye årets fødsel. Solen er i ferd med å vende tilbake. Dagene blir sakte, men sikkert lysere og lengre. Visst skal landet fortsatt ligge goldt og kaldt i ennå noen måneder, men om du ser nøye etter kan du kanskje skimte de første vårtegn i vintertid, i alle fall innendørs:

 

 

 

Frøsådd:

Frøkataloger ramler inn i postkassene våre og det er på tide å finne frem såjord, blomsterpotter, vermicullite og perlite, eller ganske alminnelig sand. Vi oppdager plutselig at vinduskarmer, gjesterom, kjellere eller loftsrom kan omgjøres til planterom. I takt med mengden på frøkatalogene kjenner vi prikkingen i de mer eller mindre grønne fingrene våre tilta. Vi ønsker å ha jord under neglene! Duften av frø gjør oss varme av forventning, for nå kan vi igjen begynne å planlegge hvilke farger, former og lukter krukker, kar og bed skal få i år! Januar er nemlig en ypperlig forberedelses- og planleggingsmåned for oss hagegale. Selv finner jeg frem alle bilder jeg har tatt i sommeren som var. Nå kan jeg studere fjorårets bed med mer objektive øyne. Hva var vellykket og hva bør jeg kanskje forandre på til neste år? Med penn og papir tar jeg notater om planter som kanskje bør deles eller flyttes. Hvor bør jeg fylle på med nye tilskudd og hvilken former og farger kan passe?  

 

 

Hagekart:

I fjor forsøkte jeg å lage et ”hagekart” hvor jeg har tegnet inn plasseringen til det meste. Nå bruker jeg tiden til å se om det stemmer overens med bildene jeg tok i løpet av forrige sesong. Mange koselige innekvelder med planlegging og vurderinger ligger foran meg! Mitt lille hagekart blir oppdatert med plantenavn, former og farver og virker plutselig ikke så lite lenger. ”Kjøpte jeg virkelig så mange planter i fjor!?"

Blogging:
Vinteren er nok ikke hagegales høysesong på bloggfronten heller. Merkelig nok kan jeg nesten si, for om sommeren er vi jo alle uti hagene våre det meste av døgnets lyse timer. Det er jo først nå vi virkelig kan bearbeide, formulere og katalogisere og en blogg kan jo være en fantastisk fin hagedagbok, fotoalbum og huskeliste. Selv har jeg lister over frø- og planteleverandører der. Jeg har også oversikt over andre bloggere og websider jeg liker å følge. Videre blir det jo tilogmed en minnebok hvor jeg kan se hva jeg sådde og plantet gjennom året. Den viser hagens former og farger gjennom sesongen, samt mye mer, så jeg oppfordrer dere alle til å bruke hagebloggene mer aktivt, også nå i vintersesongen!   

Hagearbeid: Til syvende og sist er det jo hagen som er senteret for de fleste hagegales oppmerksomhet – og januar er ikke akkurat måneden vi tilbringer mye av tiden der, men ta likevel på deg yttertøyet og oppsøk den en gang iblant.  

Det er nemlig en del hagearbeid som fortsatt kan utføres selv nå:

 

Snø: Er det snø i hagen kan du gjøre lurt i å pakke den rundt de sarteste buskene. Snø isolerer og vil kanskje sørge for at de overlever til våren. Er det derimot for mye snø bør du børste den forsiktig av busker og trær så ikke grener knekker. Drivhustaket bør også måkes med jevne mellomrom.


Om du er plaget med mus eller vånd/jordrotter bør du trampe snøen hardt rundt stammen på unge trær så de ikke kommer til.


I stedet for å kaste Juletreet på søpla bør du kanskje sage av grenene og legge dem som pynt og isolasjon i blomsterbedene dine, eller under rhododendron buskene. De elsker jo den sure jorden nålene etter hvert vil produsere.

 

PS: Husk småfuglene! De trenger din hjelp i de strenge vintermånedene!

 

 

 

Riktig godt hageår alle sammen!

Sist oppdatert mandag 31. januar 2011 22:31