info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker April 2007: Jeg velger meg April

April 2007: Jeg velger meg April

E-post Skriv ut PDF

AnneGVelkommen til hagegals hjemmeside. Her finner du informasjon samlet sammen via kunnskap fra brukerne på hagegals forum. Det beste og mest matnyttige stoffet presenteres her inne. Vi tar også gjerne i mot nye artikler. Har du lyst til å skrive et innlegg, eller har du kjennskap til noe du tror flere kunne ha glede av, ta kontakt med redaksjonen. Vi trenger fortsatt mye nytt stoff til disse sidene. Dette blir vår felles infobank, og jo flere innskudd, jo høyere avkastning.

Det er april, folkens, det er april. Om jeg må velge en måned i løpet av året, sier jeg som Bjørnstjerne Bjørnson:

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter, -
i den blir som'ren til!

Nå er det vår for alvor, nå begynner moroa for fullt. Hvilken annen måned i året bærer med seg så mange løfter og så mye å se fram til? Naturen har sovet i vinter og slumret seg gjennom mars. Nå eksploderer alt i liv.

April innledes med påske i år, og da starter utesesongen hos meg. Terrassen spyles og hagemøbler vaskes. Møbelputene finnes fram fra boden og legges på plass. Grillen rengjøres. Skjærtorsdag er det grillmat på menyen, enten det er vær til det eller ikke. For nå har vi jo ventet så lenge. En hel vinter faktisk. Jeg legger duk på bordet og kjøper inn minipåskeliljer og stemorsblomster som jeg setter ut. Disse tåler litt frost uten å lide noen nød, og er kjærkomne fargeklatter ute før den store vårblomstringen setter i gang. Jeg rydder opp i bedene og fjerner rusk og rask fra fjoråret. Jeg er forsiktig for ikke å ødelegge de nye spirene som kommer opp. Når hendene leker med sort jord, slår hagegalskapen ut i full blomst. Jeg kneler foran bedene, stikker nesa fram mot sola, lukker øynene og snuser inn. Ingen ting slår en påske som dette for en hagegal som meg.

Hos de fleste hagegale er dette høysesongen for såing. Mange har nok begynt så tidlig som i januar, men det er nå støtet skal settes inn. Nå kan man så både grønnsaker og sommerblomster. De forkultiveres inne slik at de er i god vekst til utplanting i mai. Selv har jeg fått dilla på erteblomster i år, og har kjøpt mange nye sorter jeg skal prøve ut. Flere steder i landet kan man dessuten så frøene direkte i jorda i slutten av måneden. Det samme gjelder for mange andre villige ettåringer, som blomkarse, solsikker og ringblomst. Alle disse sortene er gamle og velprøvde. Selv om de kanskje ikke er av de mest eksklusive, gir de fortsatt stor blomstringsglede. Mange nye sorter med uvanlige farger kan lett bestilles fra diverse frøfirma i utlandet. Hva sies om en rosa blomkarse, en hvit solsikke, eller vinrøde erteblomster?

Snøklokkene hilser blygt. Krokusen er mer freidig. Noen primula har fortsatt grønne blader fra i fjor. Det er små, svulmende knopper på busker og trær. Fuglene synger og hekker. Bekkene svulmer. Asfalten er bar. Ungene hopper paradis. Fotballen finnes fram. Sola skinner langt utover kvelden. Vi klipper hekk og raker fjorårsgress. Går tur. Prater med hverandre. Det er april. Og nå blir som'ren til.

 

 

Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:06