info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden Planter Roser Artikler Frøformering av roser

Frøformering av roser

E-post Skriv ut PDF

Frøformering av roser er ikke så vanskelig som mange skal ha det til. Du kan enten krysse 2 sorter med hverandre eller ta nyper fra roser som har blitt bestøvet av insekter. Det siste er det letteste, og det er slik mange roser har blitt til. Det er spennende å få frem nye roser, og de nye rosebarna kan få helt andre egenskaper og utseende enn foreldrene. Du skal ikke forvente at du får frem en ny Graham Thomas, Romanze eller Peace, men resultatet kan allikevel glede deg. Det er noe eget ved det å ha en rose i hagen som ingen andre har sett før. Og man kan jo ha flaks å vinne førstepremien i lotteri, så hvorfor ikke prøve.
Flammentanz x Sekel
Hva du enn gjør så legg ikke frøene i fryseren, for da vil de ikke spire før 2 år er gått eller aldri. For mange roser med bløtt frøskall som rugosahybrider for eksempel. kan du bruke følgende metode. Når nypen har fått god farge, senest etter den første frosten har kommet tar du av nypen. Plukk ut frøene og rens dem. Frøene legges i en plastpose med lukkefals med litt lett fuktet sand eller såjord i. Stikk noen huller i posen og legg den i kjøleskapet. . Har du plass nok kan du legge frøene direkte i en potte, eske eller lign. i kjøleskapet Der kan den ligge til midt i februar til midt i mars før den tas frem og såes ut med plast over. Beste spiretemperatur er under 20 grader, og det tar fra 1 uke til ett par måneder før spiringen starter. Frøene spirer best ved ca 10 grader. La frøene ligge 17 timer i destillert vann før de såes ut, så spirer de fortere.

De fleste moderne rosene rekker som regel ikke å få modne nyper hos oss, da gjør jeg som følger. Jeg kutter av grenen med nype på som om det skulle være en snittblomst, og setter den i vann med holdbarhetsmiddel i. Etter ett par, tre uker får nypen farge og den renses og frøene legges i en plastpose med lukkefals eller annet egnet medium med fuktig sand eller såjord. Disse frøene oppbevarer jeg i romtemperatur 15-20 grader i 45 dager.White Dawn frøplante Det gjør at frøene modner mer og frøskallet blir tæret på av mikroorganismer. Dette kaldes varmstratifisering. Deretter går turen til kjøleskapet. I kjøleskapet lar jeg frøene være i 6-8 uker, det skal være nok med 3-4 uker. Tiden i kjøleskapet kalles kaldstratifisering og det opphever hvile og bryter ned indre veksthemmende stoffer. De aller fleste spirer da, men enkelte kan ha så hardt frøskall at de spirer først neste år. Men følg med i kjøleskapet, for det kan begynne å spire alt etter 1 uke. Har du ikke plass innendørs kan du så frøene ute når all fare for frost er over. Jeg sår frøene i vanlig såjord med ca 1 cm sand over. Over potten har jeg plast og jeg legger en banan i posen. Bananen utvikler ethylengass som hjelper frøet på sin vei opp i lyset.

Når frøplanten har fått utviklet ett bladsett i tillegg til de første bladene plantes den i en liten potte med vanlig blomsterjord som settes lyst og med en temperatur på 15-20 grader. Best er det å gi tillegslys, slik at den har lys i 18-24 timer per døgn. Det går bra uten tillegslys også, men vekst og eventuell blomstring går senere. Plante om i større potter etter hvert som du ser røttene fylle potten.

Jeg har sådd ca 1200 frø i vinter. Disse frøene kommer fra følgende morplanter krysset med litt av hvert, og noen er selvbefruktet. Pink Robusta, Hurdalsrosa, Roger More, Lykkefund, Dortmund, Chinatown, Graham Thomas, Allotria, Westerland, Amber Queen, Sexy Rexy, New Dawn, Roger MoreFlammentanz, Louise Odier, Golden Olymp, Tradition 95, Champlain, Survivor, Jens Munk, Carefree Beauty, Golden Wings, Pink Surprise, Corylus, Fru Dagmar Hastrup, samt fra 3 frøplanter med gode egenskaper.

Så langt har Fru Dagmar Hastrup, Corylus, Tradition 95, Champlain, Westerland, New Dawn, Flammentanz, Survivor, Jens Munk, Pink Surprise og fra to av mine frøplanter (Jens Munk x Scabrosa) spirt.

 

Originalartikkelen

Rogers rosesider - Mye om roser, bilder og lenkesider

 

Sist oppdatert tirsdag 31. mars 2009 22:40