info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Kronikker Desember 2008 - Ventetid

Desember 2008 - Ventetid

E-post Skriv ut PDF

U te er det halvmørkt og trærne står nakne etter at Snø og Frost har tatt en runddans, en natt la de to et slør av sølv og hvitt over herjingene sine, men frøken Tø har nok en gang blandet seg inn i leken med sine regndråper og varmegrader.

Inne lukter det av bjørkeved som brenner i ovnen, grønnsåpe og kakebakst. Når de to hardhente herrene Snø og Frost kom på besøk, var tiden inne for å stramme opp familien Hybelkanin som hadde formert seg uanstendig i hele sommer. Herr og fru Hybelkanin etterlater sine små i alle kroker og kriker, og når gamlefar Jul snart melder sin ankomst må orden gjenopprettes. Gamlefar er ikke nådig mot hybelkaninbarn der han med rungende stemme spør: "Er noen snille barn her?"

I planterommet står en gjeng fnisete svibelfrøkner, de titter såvidt over kanten på en potte og lurer på hva de skal finne på nå - de har nye kjoler til jul og venter bare spent på å ta dem på - og som unge frøkner flest har jentene søt og liflig parfyme på lur som skal prøves ut ved første anledning.

De gamle fjonge amaryllistantene har også begynt å planlegge julens festligheter, men tantene er alt for fornemme til å stille i småblomstret kjole og med parfymeduft. Tantene kler seg i eksklusive designerkjoler, helst i lysende rødt - og stikker nesa høyere i sky enn noen av de andre i vinduskarmen ved juletid.

På stua har familien Julestjerne tatt over beste plassen på stuebordet, de er norskamerikanere og besøker gamlelandet for å feire jul med "Mårr og farr". De breier seg som om de hadde verdensherredømme og har helt fortrengt kusine Azalea som i ren befippelse har sluppet både knopper og blad. Mon tro om hun kommer over dette sjokket eller om hun lar dånepimpen sette henne helt ut av spill?

Når herr og fru Hybelkanin har fått kontroll på sine små, så er det på tide for alle å samles til fest - det skjenkes en tanke til alle dem som herrene Frost og Snø tvang under jorda da de danset sin runddans i høst. Det skåles for håpet om at herr Snø vender tilbake med sin hvite kappe og legger den over dem som skal sove trygt i jorden frem til våren. For da skal vi ha familietreff igjen, med både unge Tulipan, lille snøklokke og fru Julerose! Og hvem vet? Kanskje har fru Gartner latt seg friste og overtale av de lekre, høyglansede katalogene som dukker opp i romjulen? Den lettsindige herr VISA er overlykkelig over å få svingt seg, det blir både nye brødre og søstre å feire til våren! Da blir det barnedåper, fødselsdager og bryllup som feires til allmenn jubel i storfamilien, der alle elsker å kle seg til fest!

 

Nå har vi tent det første lyset i adventskransen og forventningen kribler, først forventning til julen, og så - når kalenderen bikker 2009 - starter forventningene igjen med hvert et lite frø som blir sådd! Jeg ønsker dere en trivelig og fredelig adventstid! Når juleroen har senket seg, skal jeg dra frem kataloger, lister og planlegge vårens såing - nå er det ikke lenge før det braker løs igjen! God jul, alle sammen!

Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:10