info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Formering av planter - deling

E-post Skriv ut PDF
Dette er jo den enkleste måten å skaffe seg flere planter på.
De fleste stauder som har litt tueformet vekst kan deles.
(Noen planter har en enkelt, lang, pålerot, disse kan ikke deles.)

Del tuen i fire deler med spaden, hvis det er en kraftig plante kan den gjerne deles opp i mange flere biter. Det bør være litt gren og litt rot på hver bit.

Noen planter har så harde røtter, at spaden ikke duger (Gulbambus, Astilber, f.eks) Da må du bruke sag eller øks. Deler du ofte store planter, kan det være lurt å slipe en spade, slik at den får en skarp egg nederst (bruk vinkelsliper).

Andre (primula, jordbær) henger ikke fast i hverandre i det hele tatt, da er det best å bare plukke dem forsiktig fra hverandre. En liten primula-tue blir ofte bortimot 40-50 små enkeltplanter!

VIKTIG:
Etter deling skal plantene kuttes kraftig tilbake, ingen blomsterknopper skal være igjen. På planter som har blader i rosett, og ingen stilker (Primula): Her "vrir" du av den ytterste delen av alle bladene.  Jeg vet at mange oppfatter dette som "barbarisk", men belønningen får du ganske snart, i form av kraftige planter, og blomstene kommer når planten er klar for det. Det er utviklingen av rotsystemet som er viktigst i starten.

Tips:
Når du deler Hosta, blir det gjerne en del blader til overs, som ikke har fått med seg noe av roten, disse stikkes også i jorden, så lenge en del av det lyse "sliret" nederst på stilken er intakt, så dannes det nye røtter herfra, men stikk dem ned i skyggen av de større plantene.

Tips:
Plant de avdelte plantene rett ved siden av hovedplanten, så vet du hvor du har dem, du slipper å tenke på flere etiketter i første omgang, plantene slipper å sture i potter mens du bestemmer deg for hva du skal med dem. (Og du ser lett hvor mange du har å avse når noen kommer på besøk)

Det opprinnelige innlegget
Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:29  

Mer om frø og formering