info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Formering med løkskjell

E-post Skriv ut PDF

Liljeskjell

Liljeskjell er en litt "annerledes" formeringsmetode. Det blir ikke den helt store produksjonen, men det går minst et år raskere enn fra frø, og det er litt spennende, synes jeg.

Liljeskjell kan taes når som helst på året, men det mest naturlige er å ta dem om høsten når de kanskje skal flyttes litt alikevel. Når du har kjøpt en ny dyr liljeløk, er det heller ikke dumt å plukke av et par skjell for å lage flere liljer, litt raskere enn naturmetoden.

Men selv en lilje i full blomst, midt på sommeren, kan graves opp og befris for noen skjell, uten problemer. (Det er ikke dumt å bestikke hageieren litt på forhånd, hvis du har tenkt å grave i liljene hennes?) - Ved oppgraving, så husk at løken må ned i jorden igjen, umiddelbart! - de tåler ikke at røttene begynner å tørke.

Løkskjell1Løkskjell 2

 

 

En stor løk tåler godt å få fjernet 4-5 skjell. 

Løkskjell 3

Hvert skjell blir til 2-10 nye småløk. 

Løkskjell 4

Løkskjellene brekkes løs fra løken og legges i vann med soppmiddel et par timer. Det beste er et systemisk middel (Benelate) - som de færreste har tilgang til. Det ser ut som Atamon går bra, her også. Hvis noen av skjellene har noe som ligner på sopp eller råte,  må dette skjæres vekk.

Løkskjellene kan stikkes i jord (plastpose rundt!), og danner småløker i løpet av 2-3 måneder. 

 Løkskjell 5

Jeg foretrekker å legge skjellene i fuktig Vermiculite i et lite glass. Da er det lettere å følge med på utviklingen

Når småløkene har fått tydlige røtter plantes de over i potte. (Skjellene legges tilbake i Vermikulitten, de fortsetter å danne nye løk så lenge det er "noe igjen" av dem)Jeg beholder dem i potter de første årene, dels for å huske hvor jeg har dem, også for å kunne forlenge vekstsesongen ved å dyrke dem inne, under lys, før og etter den tiden de kan stå ute. Når de visner ned, lar du dem få en hvileperiode (tørt) før du begynner å vanne forsiktig igjen.

HUSK etikett!

Husk å gjødsle godt mens de er i vekst.

For de som har sansen for å bytte planter, så er hvileperioden til disse småløkene den ideelle tiden å sende dem på, de tar ikke mer plass enn et stort frø, og de skal ha det tørt. 

Liljer er ganske kostbare, så dette kan være en fin måte å fordele godene?

Tegningene har jeg "lånt" fra et par nyttige bøker,
"Successful Propagation" - isbn 0-85202-652-8
og
"Creative Propagation" Peter Thompson isbn 0-7134-7118-2

Begge bøkene er veldig bra, dekker over mange metoder, begge har tabeller med metoder for de forskjellige planteslag, begge har masse info om frøformering
Begge bøkene er rimelige paperbacks, rundt 150 kr.
Jeg vil ikke si noe om hvilken som er best, det jeg ikke finner i den ene, finner jeg i den andre
Begge er nok i første rekke rettet mot "amatører", men de er veldig godt gjennomført, og jeg synes de har fått med seg veldig mye 

Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:09  

Mer om frø og formering