info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden Stell, vedlikehold og formering Frø og formering Artikler Viktig å huske ved innsamling av frø

Viktig å huske ved innsamling av frø

E-post Skriv ut PDF
(Opprinnelig en "huskeliste for innsamling av frø til Staudeklubben Vestfold)

Frøliste.

Lag en liste over de frøslagene du har samlet. Bruk de latinske navnene. Ta gjerne med norsk navn og en kort beskrivelse av hva som er spesielt for planten. Kjenner du ikke navnet, angi farge og høyde.

Frøposene må merkes med plantens navn. Hvis du bare har noen få frø av en art, er det liten vits å sende det inn, det bør helst være noe til et visst antall porsjoner. Det er fint hvis posene blir lagt alfabetisk i samle-esken eller konvolutten. Viktig: Prøv å finne frøposer som er tette!!

Modent frø !

Hvis du fjerner frøstanden for tidlig, vil frøet kanhende ikke rekke å modne. Da vil det normalt ikke være spiredyktig. For noen planter er det lett å se om frøene er modne. Frøkapslene åpner seg, og du kan drysse frøene ned i posen. Slik er det med Digitalis, Campanula, Iris, Aquilegia og mange flere. Legg merke til når frøene endrer farge og blir tørre og harde. Når frøet løsner lett, kan du regne med at det er modent.

Tørt frø !

Frøene må være tørre, ellers vil de lett mugne. Bruk papirposer. Tørt frø kan oppbevares i kjøleskap; men - fremdeles - helst i papirposer.

Rens frøene !

Ønsker du å samle frø fra en prestekrage f.eks., vil du fort skjønne at de hvite kronbladene ikke er noe å putte i frøposen. Men hva er det gule i midten? Skrap forsiktig av det ytterste laget med bittesmå, brungule blomster og du ser frøene stå tett i tett på blomsterbunnen. Nå er det ikke alle frøene som er befruktet, så derfor litt mer rensing: Legg frøet i en tallerken og blås forsiktig. Det modne frøet blir liggende igjen, mens ubefruktede frø og annet bøss er lettere, og fyker vekk. En del frø kan siles i dørslag, tesiler, melsiler eller tyttebærrenser. Velg redskap etter frøets størrelse. Målet er det innsendte frøet skal være renest mulig. Når det gjelder frø med fnokker, kan dette noen ganger fjernes ved gnidning, mens noe fnokk sitter godt fast. Da kan det sendes inn med fnokket på, så får heller mottakeren plukke det av hvis ønskelig.

Riktig navn !

Vær litt kritisk når det gjelder navnet på planten din. Har du sjekket planten mot bilder i bøker? Kanskje du kan spørre en annen hvis du er usikker.
- Det er ikke bra når vi får inn frø som ikke engang er navnet med riktig slekt!
- Er du i tvil, sett spørsmålstegn etter navnet.

Ikke la dette skremme deg fra å samle inn frø. Det er litt arbeid mens det pågår, men det er lærerikt og spennende å samle inn og identifisere forskjellig frø, og det er fint for oss andre at det blir mest mulig forskjellig spennende frø på listen vår.
Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:16  

Mer om frø og formering