info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Formering av lyng

E-post Skriv ut PDF

Røsslyng (Calluna vulgaris)

Norges nasjonalplante, som er alt for lite brukt i norske hager. Lettere å få til enn kveke og skvallerkål ifølge Torbjørn Christensen (Hageselskapet, Gjennestad). Jorddybde minimum 30cm. Jorda bør være porøs og på den sure siden. Trenger minimalt med gjødsel; men elsker (krever) sol og lys. Klipp plantene i mai. Klippede planter vegeterer hurtigere.

Lyngfarmen
Dette "lynkurset" i lyngstikking er ikke suget av eget bryst; men er den teoretiske innføringen jeg har fått av Torbjørn. Jeg har selv fulgt hans anvisninger i praksis. Stiklingene rotet seg fort og vokste bra. De små lubne plantene som stod i pluggbrett klarte seg ikke over vinteren; så jeg vil anbefale at de dekkes godt med bar (mot sola) og får overvintre i uoppvarmet (?) drivhus eller i en kaldbenk.

Stiklingene taes i juni/juli - når tilveksten skifter fra urteaktig til treaktig.

Vekstmediet må være skikkelig luftig - f.eks. grov, ugjødslet torv med litt sand, tilsatt ørlite kalk - ikke mer enn 0,8kg pr.kubikk (Det blir 8g på en 10-litersbøtte).

1. Klipp stiklinger på ca. 4cm og ha dem rett opp i et spann med kaldt vann. Klipp eller riv av de myke skuddspissene.

2. Ha stiklingene over i soppmiddel (1ts.Roural+1ts.Benlate til 5l vann). La dem ligge i 10 minutter.

3. Stikk i pluggbrett, eller kasse tett i tett, fra venstre mot høyre. Kassen/brettet må ha hull i bunnen, for at det ikke skal bli stående vann i kassene (fra høsten til våren ute).

4. Sett kassene under lysstoffrør, dekk med melkehvit plast (perforert pottebordsfilm). Jeg laget bøyler av ståltråd-hengere for å få plasten opp fra stiklingene. Fordel om man har undervarme, 16-18 grader (max 20). Lufttemperatur 15-18 grader.

Plasten taes av én gang i uken og tørkes helt. Kontroller stiklingene, vann og ha plasten over igjen når vannet er fordampet fra stiklingene. Vann med soppmiddel etter en uke -halvannen gang sterkere enn den ovenfor nevnte blandingen.

Dusj med soppmiddel etter behov.

Når stiklingene er blitt 5-6cm, toppes de.

5. Potting. Vann med Previcur like før potting. Pluggbrett er best egnet, fordi de fremmer dannelsen av lange røtter Plantene overvintrer ute. Dekk kassene med bar for å hindre uttørring. Planteavstand ca. 25cm - 16 planter pr. kvadratmeter.

P.S. Dette skrev jeg i 1996. Vet ikke om de nevnte plantevernmidlene er i handelen lenger. "Oppskriften" gjaldt Calluna, men jeg har brukt den samme metoden på Erica carnea.
Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:44  

Mer om frø og formering