info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Reiser og treff Forumtreff 2002 - Toten (referat)

Forumtreff 2002 - Toten (referat)

E-post Skriv ut PDF

Forumstreffet på Balkesenteret - En stemningsrapport fra Cristina

Utgangspunktet var ikke lovende. I hvert fall ikke for meg. Uken før hadde jeg fått en så kraftig forkjølelse at jeg ikke kunne dra på den tjenestereisen jeg skulle hatt til Paris på torsdagen og fredagen (med planlagt innkjøp av blomsterløk ved Notre Dame etter henvisning fra franske hagepratere).

Jeg var imidlertid helt klar på at forumstreff skulle jeg på koste hva det koste ville, så hostesaft og nesedråper ble pakket ned sammen med klær, vin og potetgull og så bar det avgårde. Lisbeth var en engel og plukket meg opp på Lørenskog, og så kjørte vi av gårde på vei til Kapp via Minnesund. Det var i hvert fall det som var planen. Jeg fikk beskjed om å passe på at vi kjørte etter skiltene til Gjøvik, og Gjøvik var vi nesten fremme ved før Lisbeth gjennom all vår skravling kom på at vi strengt tatt skulle vært på Minnesund først. Det er klart at hvis jeg hadde visst at Gjøvik ikke lå på veien til Minnesund så hadde jeg sagt noe før, men da mine geografikunnskaper ikke står til S akkurat spant vi isteden inn på gårdsplassen til Balkesenteret 15 minutter før middagen begynte, kl. 20.00 til tross for at vi kjørte fra Lillestrøm før kl. 17.00.

Balkesenteret var et kapittel for seg. Stedet var utrolig hjemmekoselig og hvert rom hadde sitt tema. Jeg lå på Verdensrommet, hvor stjerner, måne og kart var på alt fra sengetøy til gardiner, lamper, bøker og papirkurver. Tilsvarende gjennomført var det i Stallen, Kattepusrommet, Jomfruburet, Sjakk Matt m.m. Hvis dere har en gruppe mennesker dere vil reise bort sammen med og som vil ha en intim, avslappende stemning med Totenkultur og god mat så er Balkesenteret stedet. Ytterst rimelig var det også.

Nede i det store koselige oppholdsrommet traff vi igjen gamle venner fra forumstreffet i fjor (Dag, RandiE og RandiF, Magnar, Ingrid, Sidsel, ,Bina, HildeG, Gøril, Marit m.fl. samt en masse nye. Folk var kommet fra Harstad i nord til Brunlanes i sør, samt fra England, så innsatsviljen kunne man ikke klage på. Menyen var Pip fra Toten - spør meg ikke hva det inneholdt, men godt var det. Dag minnet om at hovedpoenget med treffet var det sosiale og vi lot oss ikke be to ganger når det gjaldt å leve opp til det. Jeg fikk utfordret mine (eller rettere sagt avslørt min totale mangel på) kunnskaper om norske dialekter da Kristin smilte vennlig og sa en setning som jeg oppfattet inneholdt bokstavsammensetningen "håggån" - men som ellers hørtes ut som baskisk. På mitt lett fårete uttrykk forsto hun at hun sto overfor en dum østlending, og oversatte kjapt til feilfritt østlandsk, og avslørte at spørsmålet hadde vært "Hva har du i hagen din?". . Det hjalp litt utover kvelden ettersom jeg fikk gleden av å høre mer til henne, og jeg var mektig stolt da jeg neste dag forstod både henvisning til "sjog" og at når Ingrid sa "summe" så hadde det ingenting med bier å gjøre. (Til gjengjeld lurer jeg fremdeles på hva "sneken" betyr for noe…) Da jeg og Lisbeth som var ganske trøtte etter vår "Toten rundt" affære gikk og la oss tidlig lo Ingrid og begynte synge "nå går de gamle hjem" - men med det programmet vi hadde dagen etter hadde jeg tenkt å være våken og uthvilt.

Kl. 10.00 braket det løs. Først satte vi kulturen i høysetet med allsang ledet av Kristin. Jeg var hes som ei kråke og holdt klokelig kjeft (det hadde dere vel aldri trodd….) og deretter fremførte HildeG et aldeles kostelig dikt av André Bjerke. Deretter bar det i vei med det ene høydepunktet etter det andre. Egentlig er det ganske urettferdig å spesielt fremheve noe som helst - for hva en synes er det mest spennende er styrt av hva man er interessert i akkurat nå - men jeg kan jo ikke snakke om forumstreffet uten å nevne programmet. Dere andre får komme med deres versjoner etterpå - slik at vi får et komplett bilde - og så må dere tilgi meg om jeg går litt i surr i rekkefølgen.

Første mann ut var Magnar med bilder fra sine planter i Harstad "som han helst vil ned på kne for å se på" - for da er de lave nok. Jeg følger "big is beautiful"-linjen når det gjelder blomster, men det er ikke menneskelig mulig å ikke bli revet med når Magnar viser bilder - så jeg skrev nå ned en del navn på planter jeg vil ha - og enkelte skrev så blekket sprutet.

Så overtok Jack med sitt foredrag med fuksiaer - og bare så det er sagt - fuksiaer må være verdens vakreste blomst etter rosen. Vi lo hemningsløst av mye av det han sa - for humoren var der hele tiden, men på sluttet da han viste bilder av den ene fuksiaene vakrere enn den andre mens vi lyttet til klassisk musikk - da var det ingen som lo. Da bare så vi på med andakt og følelse og den eneste lyden man hørte bortsett fra musikken var når noen stønnet av havesyke.

Sissel og Randi viste bilder fra Floriaden og Keukenhof - og etter å ha sette en elv av blå perleblomster gikk resten av reisekassen min til å kjøpe muscari. Noen elv blir det ikke hos meg, men kanskje en liten bekk? Fire av jentene hadde vært på den samme turen til Keukenhof - og vi fikk se RandiE, Bina, Ingrid og RandiF i diverse gode og morsomme bilder. (Og RandiE - siden jeg er slik en diskret person skal jeg ikke fortelle hva vi trodde du måtte på det bildet hvor du bøyde deg ned…)

Helene viste de mest vidunderlige bilder fra sin hage - og den hagen er slik at man forstår hvorfor det i så mange kulturer settes likhetstegn mellom hager og paradis. Det bugner av de skjønneste roser, klematis, gullregn, blåregn, revebjeller, riddersporer og alt annet som er vakkert - og alt satt sammen med en sikker hånd. Helene påsto at hennes hang gikk til alt som var stort og fylt og vulgært når det gjelder blomster - og det var flere av oss som nikket gjenkjennende og samtykkende i at det var topp.

Dags innlegg var en stor skuffelse. Ikke fordi det var dårlig. Det er det aldri når Dag sier noe. Men det var så alt for kort - og så var det ingen av de vidunderlige bildene han hadde med i fjor! Jeg kommer til å legge frem som et folkekrav til neste år at Dag har minst et - helst to - foredrag om roser!!!!

Kristins foredrag var et godt plaster på rose-abstinens-såret. Hennes foredrag om roser som kan dyrkes på Lesja var mitt absolutte høydepunkt blant mange gode foredrag. At Rosa Officinalis og Rosa Mundi samt alle rugosaene gikk i et hardt klima overrasket meg ikke - men at historiske skjønnheter som Maidens Blush og President de Seze(Seize?) samt Austin-roser som Winchester Cathedral og Mary Rose gikk der opp, det imponerte meg. Jeg vet hvor jeg har lyst til å dra til sommeren!!

Ingrid avsluttet med spiselige sopper og der var det mange som nikket gjenkjennende og smattet med tungen. Det var nok en del som lot seg inspirere til utagerende sopplukking etter det foredraget. Middagen besto av poteter med "nogo attåt" og den ettermiddagen kom omsider Mette - som gikk glipp av alle foredragene - men som fikk med seg middagen og det sosiale utover kvelden - og som sprudlet på minst tre ulike dialekter. Vi hadde også en morsom presentasjonsrunde som virkelig demonstrerte hvor mye frodighet og kreativitet som finnes blant disse menneskene.

I tillegg til foredragene lå det også utlagt blomsterløk fra Svein til salgs, frø fra Sissel og andre, valnøtter fra Ståle og blomster som jeg ikke vet hvem var fra til foræring og blomsterbøker til gjennomsyn. Utover lørdagskvelden hørtes det lystige lyder fra nachspiel både her og der ut i de små timer - så Dags fromme ønske om at man skulle legge vekt på det sosiale ble fullt oppfylt. Formen var derfor en tanke dårligere på søndagen, men for alle rododendronentusiaster var det en stor dag. Og vi fikk alle mange gode ideer til små rododendroner som er hardføre på Lesja...

Hva var det vi savnet? 1. Hild og Ståle og Stephen - og foredragene deres; 2. Flere profilerte debattanter på forumet som burde vært med (Roger, Olav og Leiv-Helge og dere andre- tredje gangen gjelder det!), 3) Representanter fra Hageselskapet; det hadde vært hyggelig om de fikk oppleve all den entusiasmen, kunnskapen og humøret som finnes på dette forumet. 4 Mange flere av de litt mer passive på forumet (vi minner om at man må ikke ha vært med på forumet siden tidlig 60-tall eller ha avlagt verneplikt i form av 20 spørsmål og 20 svar - alle er hjertelig velkomne om de så aldri har skrevet et ord - det er hageentusiasmen som teller).

Hva er min største sorg? At jeg ikke fikk snakket med alle - med over 30 tilstedeværende var ikke det så lett. Jeg fikk imidlertid fornyet bekjentskapet med mange og ble kjent med enda flere nye. Hva var det mest berikende? At jeg nå har fått ansikt på flere navn, og at det blir enklere å kontakte folk som jeg vet hvem er. Var det verd strevet med å komme dit? Uten tvil. Er det bryet verdt å ta turen til neste år? Absolutt. (Neste års forumstreff blir sannsynligvis i Harstad i september - men Magnar kommer tilbake med detaljene.) Og sist - men på ingen som helst måte minst. En varm takk til Dag! Dag som var ideinnehaver allerede i fjor, som var primus - og nesten eneste- motor i år, som bandt programmet sammen og prøvde å holde styr på oss tidsmessig, og som hadde plukket ut et flott sted til oss å være. Dag som med sin humor og varme gjør det til en fest å være på samme arrangement. Tusen takk for alt arbeidet og omtanken!

NEXT YEAR IN HARSTAD!!!
Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:14  

Mer fra reiser og treff