info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden De hagegale Reiser og treff Forumtreff 2006 - Larkollen (referat)

Forumtreff 2006 - Larkollen (referat)

E-post Skriv ut PDF

Forumstreffet 2006 - 22.9-24.9, Støtvig Hotell, Larkollen, Østfold

Referat fra Miamaria:

Ja, da er jeg heime fra forumtreffet igjen. Litt dumt at jeg skulle få de nakkeproblemene akkurat nå, men etter hva jeg hørte var jeg ikke den eneste som slet litt med hodepine i løpet av helga. Morsomt var det likevel, heldigvis! Men jeg har funnet ut at timer i bil og fly ikke er optimalt med stiv nakke i utgangspunktet.

Fredag begynte skummelt, med fly som ikke sto der da alle folkene var kommet til gaten... Heldigvis dukket det opp etterhvert, var bare litt forsinket på grunn av tåka til trønderne. Da jeg kom fram til Gardermoen, tikket det inn melding fra Mikkel - "fletter og hagegal-T-skjorte" skulle jeg se etter. Ja, da venter jeg med å ringe til jeg har prøvd å finne henne tenkte jeg, og da jeg kom ut med bagasjen sto det jo ei grønn T-skjorte der og lyste, så det var null niks problem.

Etterhvert var vi alle kommet, Mikkel sjåfør, Kry, Lineca og meg dro av gårde i bilen som kjører overalt. Første stopp var hos Mikkel, og du verden den damen må ha jobbet i hagen i sommer.

Her er en liten detalj jeg likte godt i den hagen:
Bed hos Mikkel

Pergola og platting og hagepynt og vakre busker og planter og diverse. Røsket opp en jordskokk gjorde hun også, så noen flyttet til Øygarden og en testskokk opp til nord. De var ganske kule under jorda, har ikke sett før åssen de vokser. Kult.

Så bar det videre mot Larkollen/Støtvig, det var jo dit vi hadde tenkt oss. Men Tøyen måtte vi droppe for å slippe køstamping , og da vi nærmet oss Krukkegården var Lineca så sulten at vi måtte stoppe for å spise... Der hadde de mye fint, ja. På dette bildet står de andre og diskuterer en krukke med steinbedsplanter,

kunne godt tenkt meg en sånn en hjem, men tar man fly så tar man fly.

Forumtreff Larkollen

Fikk kjøpt goderi til gubben også, samme som vi kjøpte i sommer da vi var der. Ett og annet småtteri blei shoppet, og etter en rask stopp med matinntak (de hadde jo ikke mat på Krukkegården viste det seg...) bar det videre med oss. Vi hadde vel nå begynt å innse at vi måtte dra rett ut til Albykringla.

Det var ting å se langs veien også, og i Moss tok vi en liten runde. Vel, til tider gikk det litt mer i sikksakk og plutselig snuing 180 grader og sånn... Blant annet var vi innom Linecas første hageflekk, det var ikke enorme Lineca-takter der nå, men det sto visst litt igjen der. Artig!

På tur mot Jeløya og Albykringla fant vi ut at vi ville rekke akkurat å dra innom gården ved siden av, som jeg nå ikke lenger husker hva het. Der traff vi på sikkert verdens største griser (men noen påstår at griser bare ER sånn, jeg er da litt i tvil for de var så digre - men jeg har ikke sett en voksen gris før, skal nevnes).

Her er Nasse foran huset sitt:
Forumtreff Larkollen

Lineca og Mikkel forsvant inn i en hagepark et sted, mens Kry og jeg matet de skumle grisene som var så sultne. De hadde allerede spist opp all maten sin i inngjerdingen, nemlig. De likte både blader og plommer veldig godt.

Etterhvert blei jeg nysgjerrig og forsvant etter de to førstnevnte - det var litt forskjellig å se her på gården. Kvinnelist-galleri, dahliaer og roser, bl.a. Etter en rundtur gikk vi tilbake imot bilen og forventet å finne Kry - men hvor var hun blitt av?

Dette var det siste vi hadde sett av henne...
Forumtreff Larkollen

Grisene så fryktelig mette ut, plutselig... *skummel musikk*

Vi ropte forsiktig - Kryyy. Nei, det var stille bortsett fra grisenes grynting. Slafsing? Var Kry blitt spist, rett og slett? Vi fryktet det verste, og gikk dystre imot bilen... Stemningen var mørk,

vi listet oss forbi et skummelt vann hvor sikkert Nøkken bor...
Forumtreff Larkollen

Nei heldigvis, der dukket Kry opp imellom noen busker, tydelig glad for å se oss. Så da pakket vi oss inn i bilen igjen, for å møte de andre på Jeløya.

Ikke så lenge etter at vi ankom, dukket hele følget opp (og de første ryktene om Kjetils grisekjøring?), takk for sist til de man hadde sett før og hilsing på de nye. (Som for min del var de fleste, i grunn.) Heldigvis har jeg registrert før jeg kom at Mikkel slett ikke var noen mann (som jeg lenge trodde, og tydeligvis ihvertfall Lene også, men nå har jeg skjønt at Mikkel Rev kanskje faktisk var en jente-rev) - og flere overraskelser dukket opp i forhold til hva man hadde forestilt seg. Men noen viste seg også å være akkurat som jeg hadde tenkt - absolutt enklest i forhold til å lære seg navn, ja.

Albykringla var kjempegod. (Og jeg er intet kakemenneske, det er sikkert!) Fantastisk, deilig, nydelig og aldeles super kan også sies om den samme.

Her spiser Reidunn  deilig kringle, passende nok med maleri på veggen av den samme kringla:
Reidunn

Etter den var spist og en liten opptelling kunne vi rusle rundt på gården der langs kort eller lang tursti, ned til stranden og gjennom skogen.

Her har vi en pause nede ved stranden:
Forumtreff Larkollen

De som hadde peiling på trær delte villig av sin kunnskap til alle som mer bare kunne "bjørk, gran og furu", så mange lærte nok litt på den turen. (Gjorde jeg ihvertfall.)

Så kjørte vi av gårde mot Støtvig hotell. Men siden vi satt i bilen som kunne kjøre overalt, måtte vi innom diverse steder først. Lineca ble for eksempel tørst tilfeldigvis da vi var i nærheten av en vannkilde, så den lette vi opp og fylte flaskene før vi kjørte videre.

Vannet var godt også.
Forumtreff Larkollen
Så tok vi en sidevei med velkomstskilt (det røde skiltet med en bred, hvit strek horisontalt på midten) for å se på noen hus (Lineca var jo "kjentmann", som har bodd i byen for en del år siden), og ramlet inn en vei med velkomstskilt (de var nok gjestfrie i den byen, for vi fant en del velkomstskilt der) for å se på et drømmehus Lineca visste om. Og det var kjempefint, var det, ned mot fjorden. (Det er en fjord, ja?)

Så forlot vi Moss og kjørte for å finne hotellet. Vi fant ting å titte på langs veien også, svinget innom en visning også faktisk - men til slutt var vi framme ved hotellet og fikk sjekket oss inn på rommene. Godt å slappe av litt før middag, men etter latterropene jeg hørte innimellom å dømme, var det nok mange som ikke akkurat la seg for å slappe av.

Etter noen avslappende glass rødvin på rommet ruslet jeg inn i peisestua der vi skulle møtes før middag. Hvorfor kunne vi ikke bare gå rett inn i spisesalen? Mystisk... Meget mystisk... Så fikk vi utdelt hvert vårt kort, og skulle da løse en slags oppgave for å finne bordplassen vår. En stund lurte jeg på om middagen kanskje kom til å bli klokka ti istedenfor klokka åtte, for den oppgaven var jammen ikke lett!!!

Så ble det servert middag, og folk pratet og pratet og pratet og pratet utover kvelden. Selv gikk jeg tidlig i seng for å være opplagt på lørdag, men det ryktes at det ble ganske sent for noen...

Lørdag var det opp for å få frokost, og så var det i gang med foredrag. Først ut var Lene med varmkomposten sin, og hele foredraget startet artig nok med at isbokser med ferdig kompost og strø oppi ble sendt rundt. Som Lene stadig påpeker, det er jo ikke ekkelt i det hele tatt! Med bilder fikk vi se mens Lene fortalte engasjert om komposteringens hemmeligheter, og diverse tips ble generøst delt med oss andre. Har du for eksempel liten husholdning kan du jo få mat hos andre? (Eller lage dobbel porsjon middag hver dag... Obs, ikke spis opp alt, da får du vondt i magen - kast restene i komposten.)

Så gikk Espen i frø. Det vil si Espen fortalte om frøsanking, og flere frødingser ble sendt rundt så vi fikk se hvordan de ser ut. Ja, og så fikk vi kopier med bilde av blomst, frøkapsel og frø, ganske så nyttig. Så nå er det bare å samle alskens småbokser, for det har jeg lært er smart å oppbevare frø i.

Så kom Line Cathrin med sine gærne sammenplantninger. Ja altså, hun hadde jo lett i albumene våre etter mer eller mindre gode samplantninger, og kom med mange eksempler på hvordan man kunne gjøre gode samplantninger perfekte, eller dårlige litt bedre. (I mitt tilfelle trengs vel det siste mest...) Enkleste tipset hun lærte oss, var at hvis du har en plante som skal plasseres, så finn et sted med partnere som ser helt annerledes ut. Nesten likt blir bare likt, og for mye rot blir bare - rot. Veldig fint å få det eksempelfisiert på denne måten.

Ja, i mellom pausene gikk folk rundt og sjabbet med hverandre, leste i bøkene folk hadde tatt med seg, og forsynte seg av planter eller frø som var lagt ut bak i lokalet for at folk skulle ta med seg. Og noen snoket i auksjonshjørnet, for å planlegge hva man skulle by på til inntekt for forumet, senere på kvelden.

Så var siste foredraget før lunsjen Ståles fortelling om sine diverse perioder. Ante ikke at den mannen - eller noen - hadde hatt så mange kaktus!!! Han fortalte om blå periode, samle på ditt og samle på datt-perioder. Underveis fikk vi da sett masse forskjellige planter og sånt. Artig og interessant. (Jeg har ikke kommet lenger enn min blå periode jeg da, men jeg ser jo åssen vei det har tenkt å gå...)

Så blei det lunsj, men nå må jeg skynde meg på hagelagsmøte så neste episode får bli senere... Da med bilder fra urtehagen kanskje?

(Forumtreff, del III.)

Ja, vi var vel kommet til lunsjen i siste "episode", den lunsjen var forresten kjempegod, masse greier å velge i og allting. Da vi alle var gode og mette, pakket de fleste av oss inn i bilene, og dro til Urtegården. Egentlig en kjekk ting det der også, at man kjører sånn i diverse biler - det er jo også en anledning til å bli litt mer kjent med folk. Jeg har for eksempel lært i helga at Mikkel lærer fort i bil ("Her er det ikke lov å kjøre - skal vi da inn her?") og Kjetil må ha en drøm om å bli racerkjører. (I alle fall kjører han forbi det som er.)

Jo, så kom vi altså til urtegården. Der ble vi møtt av Anne Sofie Larsen (ifølge programmet i hvert fall, jeg sjekket nå ikke at det var det hun het), som først fortalte oss litt om området og Urtehagen:
Forumtreff Larkollen

Deretter fulgte vi henne på en sti gjennom skogen.
Forumtreff Larkollen

Det var fin stemning da vi gikk der, ting å se på hele tiden. Allerede med det samme vi kom inn i skogen så vi de første fluesoppene, videre var der røyksopp, annen sopp, og forskjellige planter og trær her og der. (Ok, logisk at det er trær i en skog da men...) Så var det laget skilt på de forskjellige, med informasjon, litt kloke eller fine ord og sånn

Ganske så fint, og det viste seg at urtene i selve urtehagen var merket på samme måten.
  Forumtreff Larkollen

Så endelig åpnet skogen seg, og vi gikk ut på en slette der urtehagen lå.

Urtehagen

Skikkelig fin var den:
Urtehagen

  Urtehagen

Det var SÅ masse rart der i hagen, noe hadde jeg sett før og masse hadde jeg aldri sett.

Denne her var jo kul, husker jeg riktig var det et piggeple:
Piggeple

Men det aller kuleste var kanskje dette bildet, av noe jeg ikke husker hva het, men den hadde pigger både over og under bladene også.

Som dere kan se på bildet var det flere enn meg som la merke til den, tror man kan skimte Vig og Lineca bak der et sted...
Forumtreff Larkollen

Da vi var ferdig å se oss om i urtehagen, bar det gjennom skogen igjen, vi rykket tilbake til start - og det var jo kult,for der var det en låve. Og inn i den låven gikk vi, og fikk servert kaffe og kjeks! Noen handlet også av urteproduktene, der var sennep, gelé og forskjellige greier.

Etterhvert ble det tid for seriøs shopping - planteshopping altså. Da gikk vi ut og ned ved siden av låven, ned en trapp forbi et plommetre med små aldeles nyyyyydelige plommer på (de var skikkelig bittesmå altså, men modne likevel så de skulle nok være sånn. Gundad sa noe om hva de sikkert var slags, men det har jeg jo glemt. ) Der nede hadde hun planteutsalg, og til våre lommebøkers glede (de må jo ha trening, sirkulering av penger er bra!) hadde hun enda en del igjen.

Jeg skulle jo ikke kjøpe noe, he he, men det blei nå et par på meg også.
Forumtreff Larkollen

Så dro vi glade og fornøyde tilbake til hotellet for de siste foredragene. Først ut var Dag, som innledet til diskusjon. Hva vil vi med hagene våre? Hvordan kan vi bidra til at man blir mer bevisst på det? Interessant spørsmål.

Magnar viste frem bilder av nye fjellhageplanter, og jeg tror selv de som ikke er noe begeistret for nærsyntplanter gispet fra tid til annen. Innimellom hørtes det faktisk ganske likt ut den gang jeg hørte en fyr fikk hjertetrøbbel! Men i denne sammenheng er det vel ikke farlig.

Så avslutta Christina med bilder fra hagen sin og løkblomstring, og der var det også en del tips å snappe opp. Jeg har allerede begynt å plante løker i lag, gjorde det i ettermidag. For da blir det plass til mer, nemlig.

Så slappa jeg av med litt rødvin igjen, før det nærmet seg middag. Etterhvert hørte jeg sånne latterbrøl at jeg måtte ut i gangen og sjekke hva som foregikk, det var selvsagt en gjeng som satt der. Diskusjonen gikk på om Dag skulle ta på seg dress, og det gjorde han så riktig side vant den diskusjonen tydeligvis.

Så da var det bare å springe inn på rommet, skifte klær (hvis folk vurderte dress kunne jo ikke jeg ha dongeri) og sminke meg, og så var det middag. Kanonmiddag, fløtegratinerte poteter er beste jeg veit, så.

Tilføyelse
Det var det slett ikke. AnneG skriver en utmerket beretning fra treffet, og hun tar jo faktisk med det som har skjedd.
Før middag var det nemlig AUKSJON til inntekt for dette utmerkete forum, med landets kuleste auksjonarius Calypso.

Her er det vel Strand som har kjøpt seg ei plante - ho må da komme fra nærheten av Ålesund, som driver og byr opp med 1-kronere? Artig.
Utlodning

Hele auksjonen var veldig morsom, og mange fikk seg diverse planter. Innimellom gikk prisene VELDIG fort opp altså! Det blei en god slump penger inn til forumet til slutt.
Tilføyelse slutt

Anne Marie var toastmaster og gjorde en aldeles glimrende jobb. Her står hun og "leser et dikt", det vil egentlig si lærer oss den nye hagegal-sangen.

"Jo mere vi er sammen, er sammen, er sammen, jo mere vi er sammen, jo galere blir vi. For dine planter er mine planter, og mine planter er dine planter, jo mere vi er sammen, jo galere vi blir."
Anne Marie

Rekedansen BLE fremført, dessverre var jeg ikke kjapp nok i reaksjonen så jeg fikk verken filmet eller tatt bilde. Plutselig var den over, jeg ante ikke at rekedanser var så kjapt fremført. Men takk til Mona O. og Calypso for demonstrasjonen.

Ja, så fortalte Dag litt om historien til forumtreffet, blomster ble utdelt til Kari og Lene som representanter for komitéen, og Bergen kunne meddele at de hadde folk nok som stiller opp, for å arrangere treff til neste år, så da runget "vil til Bergen med det samme" gjennom lokalet.

(Har forresten dere andre også tenkt over hva de måtte tro, de som satt ved et annet bord i lokalet? De som ikke hørte til oss?)

Ja, så blei det også denne kvelden ganske seint på noen denne kvelden også.
 
 (Forumtreff, del IV)

Så var det søndag, og dagen for hjemreise. Men jeg hadde hatt vett til å bestille seint fly, så det var masse program jeg skulle ha med meg før den tid. Sto opp og spiste frokost og smurte matpakke (og fikk hjelp til å pakke den inn for det kan jeg ikke, så lærte jeg det også!) til senere på dagen. Tenkte at dagen kunne bli lang så jeg smurte ekstra masse, det viste seg å være lurt.

Før vi dro fikk jeg kjøpt noen eksemplarer av roseboka Dag hadde med og solgte. Den ene skreiv Dag hilsen i (jeg har ingen anelse hvorfor jeg bare fikk han til å skrive i ei! Angrer på det nå, jeg må ha falt ut der et øyeblikk rett og slett), og den pakket jeg inn i morges og overleverte til farsan. De har jo fått seg noen roser etterhvert, så da er det vel kjekt å ha ei rosebok også.

Vi kjørte av gårde i lang kolonne for å komme til Tomb. Så kjørte vi ganske sakte også for at alle skulle henge med, så da fikk vi jo sett ordentlig på det vi kjørte forbi og. Etterhvert kom vi dit vi skulle, Tomb landbruksskole. Der var det NM i pløying med hest den dagen, men jeg så nå ingen hester i pløyeaksjon jeg da. Men jeg så Lille Gubben, hesten til Pippi Langstrømpe - det må ha vært han, for han var hvit med sorte prikker, midt blant de andre der på landbruksskolen. Pippi selv så jeg derimot ingenting til.

Så var vi altså framme i rosehagen:
Roser

Her var det masse masse roser, det er jo ganske sent på året men likevel en god del som blomstret. Nå foretrekker jeg kanskje roser i en litt annen setting enn bare masse roser ved siden av hverandre, men det var veldig morsomt å gå rundt og se likevel. Og roser er jo noe eksempelvis Dag har "litt" peiling på,

her står han og prater om en flott rose jeg ikke fikk med meg hva het.

Dag

Nærsyntplante-Magnar lurte bak i buskene med fotoapparatet sitt.
Magnar

Det var mye forskjellig her, og etterhvert dukket det opp en mann jeg ikke husker hva het, fra roseforeningen som pusler med den rosehagen, og han gikk rundt og fortalte og svarte på spørsmål.

Innimellom tok folk seg en pust i bakken på en av benkene, under noen klatreroser.
Forumtreff Larkollen

Enkelte (eller kanskje de fleste?) ble så begeistret for noen av rosene at de måtte helt innpå, både for å lukte og ta bilder.

Her er det Lineca som er i aksjon.
Forumtreff Larkollen

Så kjørte vi i kolonne igjen, til Vestby planteskole. Oyoyoyoy så mye planter og busker og trær de hadde der! Forbasket bare at jeg skulle ta fly heim, da er det ikke bare å gå amok nei. Jeg kjøpte faktisk ikke en eneste plante. Ja, jeg regnet rett og slett med at kjøpte jeg en så kom det til å bli fler og mange fler. Tror kanskje det var lurt.

Men ikke alle tok fly, så det var en del som handlet, ja.
Forumtreff Larkollen

  Forumtreff Larkollen

Og jammen hadde de modne drueklaser inni det ene drivhuset! Ja, ikke sånne man kjøper i butikken altså, mannen klippet drueklase ned til oss rett fra planten.

Kjempegode, deilige blå druer. Mmmmm...
Druer!

Her spiste vi også matpakkene våre. Det vil si, jeg hadde nå bare halvparten av matpakken min igjen da vi kom hit - jeg regnet med å måtte kaste halvparten av den, men hadde heller trengt en som var dobbelt så stor! Man blir visst sulten av å være på hagetreff.

Så var det i bilene igjen. Det falt noen fra her og der under turen, man hadde forskjellig tid man måtte reise - men det var likevel en hel gjeng som dro av gårde for å se Lenes hage. Dette hadde jeg gledet meg til, Lenes hage har jeg jo sett litt på bilder og det har sett så fint ut. Men veit dere hva eller? Det var enda flottere i virkeligheten!

Denne her var jeg mest spent på, og se så flott!
Forumtreff Larkollen

Ja, når til og med pallekarmhatere (hei Kjetil ) kan synes at pallekarmer er fint, da har man gjort noe riktig.
Forumtreff Larkollen

Folk virret rundt og var høyt og lavt, smakte, luktet, fotograferte...
Forumtreff Larkollen

 Forumtreff Larkollen

Plutselig lød en stemme gjennom alt hagepratsurret:
"Leeeene! Vil du ha skryt?"
Forumtreff Larkollen
  

- Det var Lineca som hadde oppdaget et bed!
Forumtreff Larkollen

Lene ilte til, og det samlet seg en haug med folk rundt dette bedet og sammenplantninger og planter blei diskutert alle veier. Dette fikk imidlertid ikke jeg med meg så veldig mye av, på dette tidspunktet lå nemlig jeg oppi Lenes hengekøye og slappet av... Den var det forresten flere enn meg som prøvde, den var veldig god

- særlig når man lå der og folk kom bort og serverte epler, det var genialt bra!
Forumtreff Larkollen

Ja, men selv om folk gikk rundt og samlet frø og spiste av plantene/trærne hennes og sånn, så ble det både tid og plass (i magen) til kaffe og kaker. Riktig så koselig var det, vi hadde jo været med oss også, så det var kjempefint å sitte ute.

I tillegg til den som satt i hengekøya (stort sett satt det noen der), satt/sto det en gjeng ved bordet på plenen,
Forumtreff Larkollen

Noen satt i hammocken,
Forumtreff Larkollen

mens noen (Prunella) rett og slett satt i trær!
Forumtreff Larkollen

Så måtte folk rekke diverse, så da blei det si hadet og håpe at man får kommet seg til Bergen neste år. Racer-Kjetil kjørte innom Gardermoen i full fart, så det var null problemer med å rekke fly. Flyet var attpåtil forsinket, så det var null risiko sånn sett. Egentlig passet det fint, for da fikk jeg spist litt også. Etter lang flytur og enda lenger busstur (flyet tar 1,5 time, bussen er 2 timer etter der igjen, og så drosje heim fra bussen), en kort drosjetur - og heldigvis husket jeg hvor jeg hadde husnøkkelen - så var jeg heime.

Og straks etter jeg hadde sjekket Hagegal lå jeg i senga, i min dypeste søvn. Har allerede sjekket flypriser til Bergen i september neste år, håper inderlig jeg har penger til overs på den tiden.

Forumtreff kan absolutt anbefales, dette var min første tur og jeg kjente ikke så mange fra før av - men det var ikke skummelt i det hele tatt likevel. Nakkesmertene tror jeg at jeg la mindre merke til enn jeg ville gjort hvis jeg satt heime hos meg selv, så det gikk også fint. Arrangementskomiteen hadde sørget for et knirkefritt treff på alle måter. Jo, dette gjør jeg gjerne igjen.

Ses til neste år hvis det blir mulig!
Sist oppdatert onsdag 01. april 2009 00:25  

Mer fra reiser og treff